Často kladené dotazy
Co jsou české cechovní normy?
České cechovní normy přinášejí návrat k normám definujícím jasně kvalitativní parametry dané potraviny, které kdysi existovaly ve formě Československých státních norem, oborových nebo podnikových norem. K normám se výrobci (provozovatelé potravinářského podniku) mohou přihlásit dobrovolně.
Co české cechovní normy obsahují?
České cechovní normy obsahují povinné složky, přípustné a nepřípustné složky, technologický postup výroby, senzorické parametry a nadstandardní parametry dané potraviny. Norma také obsahuje seznam rozhodčích analytických metod pro kontrolu kvality potraviny.
Co znamenají české cechovní normy pro běžného spotřebitele?
Pro běžného spotřebitele znamenají vyšší kvalitu dané potraviny ve srovnání s ostatními potravinami stejného druhu na trhu a zejména garantovaný obsah jen těch složek, které jsou v normě uvedeny.
Jak výrobce (provozovatel potravinářského podniku) získá značku „Vyrobeno podle České cechovní normy“?
Výrobce (provozovatel potravinářského podniku) musí vyplnit žádost o zařazení potraviny na seznam potravin splňujících podmínky českých cechovních norem. Pro danou potravinu musí existovat schválené česká cechovní norma.
Kdo spravuje a posuzuje České cechovní normy?
České cechovní normy spravuje Potravinářská komora České republiky a posuzuje hodnotící komise, která je poradním orgánem a které předává své stanovisko Výkonné radě Potravinářské komory České republiky.
Je užívání značky „Vyrobeno podle České cechovní normy“ zpoplatněno?
Ano, užívání značky je zpoplatněno, jsou definovány roční poplatky v závislosti na počtu výrobků. Za jeden výrobek je poplatek 1 000,- Kč/rok. Zvýhodněné jsou skupinové poplatky pro 10 (9 000,- Kč/rok) a 20 výrobků (18 000,- Kč/rok).