Testy potravin
25. 10.
2024

Test majonéz a majonézových salátů

Majonézy jsou samostatně konzumovány spolu s dalšími pochutinami (hořčice, kečup apod.) jako součást oblohy zejména v minutkové kuchyni. Jejich daleko širší využití však představuje výroba nebo domácí příprava lahůdek, kde patří mezi základní suroviny. Majonézové saláty jsou jednou z nejvýznamnějších částí široké skupiny lahůdkářských výrobků. Nejsou určeny ke každodenní konzumaci, avšak výborně poslouží jako občasné příjemné zpestření jídelníčku.

Číst dál...

25. 9.
2024

Test vaječných těstovin

Těstoviny, označované dříve a podle domácí výroby nudle, patří ve spotřebním koši k rozšířeným potravinám, i když se nemohou chlubit každodenní konzumací. Mají však důležitou sytící úlohu a mnoho výživových předností. V pyramidě zdravé výživy se řadí mezi základní potraviny a jsou průmyslově vyráběny téměř sto let. Sušené těstoviny patří podle platné  legislativy mezi potraviny, které nesmí obsahovat žádné přídatné látky, jsou non „e“. 

Číst dál...

28. 8.
2024

Test pařených sýrů

Mezi sýry se stává stále oblíbenější skupina tzv. pařených a hnětených sýrů, která však zahrnuje velmi široké portfolio sýrových výrobků od měkkých nezracích druhů až po polotvrdé a vyzrálé sýry. Tyto sýry mají svůj původ v Itálii, kde jsou označovány jako sýry typu „pasta filata“, tedy volně přeloženo jako sýry z taženého těsta.

Číst dál...

31. 7.
2024

Test rybího filé

Filé je český spotřebitelský fenomén a jde bezpochyby o typický výrobek dodávaný na český trh. Ač jsme my, Češi, na chvostu spotřeby ryb na hlavu, v případě spotřeby rybího filé jasně vedeme a pokud by existovaly oficiální statistiky, tak bychom možná byli i na prvním místě v jeho konzumaci.

Číst dál...

27. 6.
2024

Test mouk

Pšeničná mouka je jednou z nejdůležitějších ingrediencí při domácím pečení, ne-li tou nejdůležitější. Její původ sahá až do počátků civilizace. Lidé začali zpracovávat obiloviny na mouku už v době, kdy se usadili a začali se věnovat zemědělství.

Číst dál...

29. 5.
2024

Test chlazených paštik

Historie paštiky sahá až do starověkého Říma, kde se konzumovala na banketech a hostinách. Ve středověku byly paštiky běžné na trzích a jejich výroba byla zaměřena na prodloužení trvanlivosti masa. Paštiky se připravovaly z masa formovaného do homogenní směsi, která byla buď obalena těstem, nebo plněna do keramických nádob a tepelně opracována.

Číst dál...

30. 4.
2024

Test trvanlivých tyčinek

Trvanlivé tyčinky jsou chutným a lahodným doplňkem k jídlu nebo nápojům. Jsou oblíbené v restauracích i v domácnostech k pivu, vínu, i jako pochutina při grilování a různých společenských akcích. Tyčinky se řadí mezi trvanlivé pečivo. Dle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 333/1997 Sb. je to velmi různorodá skupina pekařských výrobků. Základní surovinou pro výrobu je pšeničná mouka (dnes i bezlepková mouka) a přesto se jedná o speciální a trvanlivý druh pečiva, který obsahuje širokou škálu surovin a je vyráběn pomocí rozmanitého sortimentu přípravků a směsí.

Číst dál...

28. 3.
2024

Test borůvkových jogurtů

Jogurt je kysaný mléčný výrobek, který se získává fermentací mléka pomocí specifických bakterií mléčného kvašení, zejména druhů Lactobacillus delbruckii subsp. Bulgaricus a Streptoccocus thermophislus. Některé jogurty obsahují také přidané probiotické bakterie, které pomáhají udržovat rovnováhu mikroflóry ve střevech a mohou mít řadu dalších zdravotních benefitů, jako je například podpora trávicího procesu nebo zlepšení absorpce živin. Konzumace jogurtu bohatého na probiotika může být součástí vyvážené stravy, která přispívá k celkovému zdraví.

Číst dál...

ministerstvo zemedelstvi