Cechovní normy

Blaťácké zlato

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0018

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko, jedlá sůl, mlékárenské kultury, syřidlo

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka), barvivo rostlinného původu

Nepřípustné složky

veškeré složky neuvedené v povinných a přípustných složkách, např. dusičnany

Technologický postup

  1. standardizace mléka a sýření, zpracování sýřeniny na výrobníku
  2. napouštění směsi sýrového zrna se syrovátkou do forem
  3. paření sýrů v parních komorách se samovolným odkapáním syrovátky do požadované sušiny
  4. solení
  5. balení
  6. zrání v chladu

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě ČCN Syrové kravské mléko.
  • Sýr lisovaný pod syrovátkou.
  • Obsah sušiny: min. 50 %,
  • Obsah tuku: 48 %,
  • Minimální doba zrání 4 týdny v chladu

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 (Gravimetrická metoda),v případě spor bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: obal čistý, neporušený, správně označený barva:na řezu sýrově žlutá, na povrchu žlutá

Vůně a chuť

čistá, mléčná, jemně nakyslá, bez cizích pachů

Konzistence

celistvá, měkká, vláčná

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.