Blaťácké zlato
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0018
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, jedlá sůl, mlékárenské kultury, syřidlo
Přípustné složky
chlorid vápenatý (pomocná látka), barvivo rostlinného původu
Nepřípustné složky
veškeré složky neuvedené v povinných a přípustných složkách, např. dusičnany
Technologický postup
- standardizace mléka a sýření, zpracování sýřeniny na výrobníku
- napouštění směsi sýrového zrna se syrovátkou do forem
- paření sýrů v parních komorách se samovolným odkapáním syrovátky do požadované sušiny
- solení
- balení
- zrání v chladu
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě ČCN Syrové kravské mléko.
- Sýr lisovaný pod syrovátkou.
- Obsah sušiny: min. 50 %,
- Obsah tuku: 48 %,
- Minimální doba zrání 4 týdny v chladu
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 (Gravimetrická metoda),v případě spor bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: obal čistý, neporušený, správně označený
barva:na řezu sýrově žlutá, na povrchu žlutá
Vůně a chuť
čistá, mléčná, jemně nakyslá, bez cizích pachů
Konzistence
celistvá, měkká, vláčná
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.