Máslo
Číslo cechovní normy
2016-03-22-0144
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
smetana
Přípustné složky
mlékárenské kultury
Nepřípustné složky
všechny ostatní výše nespecifikované
Technologický postup
výrobek obsahující výhradně mléčný tuk ve formě emulze vody a tuku (nejméně 82 % tuku) eventuálně ve směsi s čistými mlékařskými kulturami, vyrobený tepelným a mechanickým zpracováním smetany
- Příjem mléka
- odstředění mléka
- pasterace smetany
- zrání smetany (fyzikální, biologické)
- stloukání smetany ve zmáselňovači
- doprava másla k balicím strojům
- balení
- uchování v chladírenských nebo mrazírenských podmínkách
Nadstandardní parametry
máslo pocházející ze smetany, která je získaná ze syrového mléka odpovídajícího ČCN ",Syrové kravské mléko“
Rozhodčí metody
- Metody zkoušení másla ČSN 570108, Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
- Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: obal čistý, neporušený, dobře uzavřený a správně označený
barva: krémová až mírně světle nažloutlá, nikoliv do oranžova
Vůně a chuť
čistá, charakteristická pro máslo, mléčná po sladké smetaně, jemně nakyslá u másla s biologickým zráním, bez cizích příchutí a pachů
Konzistence
roztíratelná při 15 °C, stejnorodá, popř. slabě krátká, na řezu se připouští jen drobné kapénky vody nebo podmáslí
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.