Cechovní normy

Podmáslí kysané, neochucené

Číslo cechovní normy

2017-08-22-0331

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

podmáslí získané po výrobě másla ze sladké smetany, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost těchto živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Přípustné složky

  • smetana (pro úpravu tučnosti) nebo mléko (pro úpravu tučnosti) nejvýše do 20 %;
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin).

Nepřípustné složky

  • škrob
  • želatina
  • zahušťující látky
  • mléčné složky nesmějí být nahrazeny nemléčnou složkou
  • konzervační látky
  • barviva
  • aromatické látky

Technologický postup

  1. standardizace obsahu tuku podmáslí
  2. pasterace
  3. vychlazení na teplotu fermentace
  4. přídavek bakteriální kultury
  5. fermentace v řízených podmínkách
  6. vychlazení
  7. finální úprava konzistence (homogenizace – nášleh, apod.)
  8. plnění do obalu
  9. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  • Mléčná surovina odpovídající ČCN „Syrové kravské mléko
  • Kysané podmáslí se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Přes nízký obsah tuku (obvykle 1 %) je kysané podmáslí oproti jiným kysaným mléčným výrobkům bohaté na zdraví prospěšné fosfolipidy.

Rozhodčí metody

Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: přirozeně bílá až nažloutlá po základní surovině

Vůně a chuť

osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité bakteriální kultuře

Konzistence

polotekutá až tekutá, může být i našlehaná  přítomnost částí nerozmíchaného koagulátu není na závadu

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě