Podmáslí kysané, neochucené
Číslo cechovní normy
2017-08-22-0331
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
podmáslí získané po výrobě másla ze sladké smetany, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost těchto živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- smetana (pro úpravu tučnosti) nebo mléko (pro úpravu tučnosti) nejvýše do 20 %;
- mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin).
Nepřípustné složky
- škrob
- želatina
- zahušťující látky
- mléčné složky nesmějí být nahrazeny nemléčnou složkou
- konzervační látky
- barviva
- aromatické látky
Technologický postup
- standardizace obsahu tuku podmáslí
- pasterace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek bakteriální kultury
- fermentace v řízených podmínkách
- vychlazení
- finální úprava konzistence (homogenizace – nášleh, apod.)
- plnění do obalu
- skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
- Mléčná surovina odpovídající ČCN „Syrové kravské mléko“
- Kysané podmáslí se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Přes nízký obsah tuku (obvykle 1 %) je kysané podmáslí oproti jiným kysaným mléčným výrobkům bohaté na zdraví prospěšné fosfolipidy.
Rozhodčí metody
Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: přirozeně bílá až nažloutlá po základní surovině
Vůně a chuť
osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité bakteriální kultuře
Konzistence
polotekutá až tekutá, může být i našlehaná přítomnost částí nerozmíchaného koagulátu není na závadu
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.