Jogurt zrající v obalu – ochucený (s příchutí)
Číslo cechovní normy
2017-07-18-0306
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléčná složka odpovídá České cechovní normě na "Syrové kravské mléko" - 2016-3-18-127;
pro ochucující složku platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 %, pro citrusové plody min. 1 % a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku
Přípustné složky
ochucující složka dle výrobce
Nepřípustné složky
- škrob pro mléčnou složku;
- želatina pro mléčnou složku;
- zahušťující látky pro mléčnou složku;
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou,
- konzervační látky
Technologický postup
- příprava mléčné (smetanové) směsi
- pasterace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek jogurtové kultury
- naplnění do spotřebitelského obalu ochucující složky a jogurtové složky
- fermentace v řízených podmínkách
- vychlazení skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
'- nesmí obsahovat: konzervační látky, mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
- četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gramu výrobku na konci doby použitelnosti výrobku;
mléčná surovina odpovídá České cechovní normě "Syrové kravské mléko"; pro ochucující složku platí:pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 %, pro citrusové plody min. 1 % a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku
Rozhodčí metody
Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
Senzorické požadavky
Vzhled
'- barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně, po ochucující složce
- vzhled: dán ochucující složkou – kousky ochucující složky (ovoce, čokolády, ořechů apod.)
Vůně a chuť
'- chuť a vůně – příjemně nakyslá, jogurtová, čistá vůně po použité kultuře, po ochucující složce
Konzistence
'- konzistence (textura, viskozita) – jemně krémová, homogenní, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Procesní stav
Zrušený