Holandský salát
Číslo cechovní normy
2018-02-02-0364
Zařazení dle legislativy
Lahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- sýr eidam dle ČCN Sýry eidamského s různým obsahem tuku a sušiny (nejméně 30 % TVS) nejméně 20 %;
- majonéza podle ČCN Salátová majonéza pro lahůdkářské výrobky;
- kapie sterilovaná;
- jogurt bílý
Přípustné složky
- salám pro lahůdkářské výrobky dle ČCN minimálně 15 %;
- okurky a cibule sterilovaná;
- cukr;
- jedlá sůl;
- ocet kvasný lihový;
- regulátor kyselosti: kyselina askorbová, kyselina citrónová
- černý mletý pepř;
- paprikový extrakt;
- hořčice plnotučná;
- kečup nebo rajčatový protlak;
- konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky
- barviva;
- sladidla s vyjímkou cukru;
- sýrové analogy;
- palmový a/nebo kokosový tuk;
- ztužené pokrmové tuky;
- ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů od dne výroby nesmí být použity kyseliny sorbová, benzoová ani jejich soli
Technologický postup
Není specifikován.
Nadstandardní parametry
Kvalita použitých surovin, kvalita zpracování (nepřítomnost větších nerozkrájených částic, konzistence), bez barviv, bez přidaných sladidel s vyjímkou cukru
Rozhodčí metody
Nejsou požadovány.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: pastovitá hmota s patrnými částicemi sýra, viditelné kousky kapie sterilované, salát dobře rozmíchaný, spojený majonézou;
barva: žlutooranžová po použitých surovinách
Vůně a chuť
chuť a vůně: příjemná sýrovo-majonézová, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách
Konzistence
konzistence (textura, viskozita…): pomazánka roztíratelné konzistence s kousky eidamu a kapie, suroviny spojené majonézou
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.