Zakysaná smetana zrající v obalu
Číslo cechovní normy
2018-06-28-0393
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kysaná nebo zakysaná smetana
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
smetana, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost živých kultur musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- koncentráty mléčných bílkovin
- dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Nepřípustné složky
- škrob;
- želatina;
- zahušťující látky;
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou;
- přidané konzervační látky;
- barviva;
- aromata;
- rostlinná vláknina.
Technologický postup
1. Příprava pasterované smetany o požadované tučnosti; 2. Vychlazení; 3. Přídavek vybraných kultur bakterií mléčného kvašení; 4. Naplnění do obalů, ve kterých proběhne zrání; 5. Zahřátí na teplotu fermentace; 6. Fermentace smetany; 7. Vychlazení po dosažení požadovaného stupně zakysání; 8. Skladování v chladu a expedice.
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko"
- zakysaná smetana nesmí obsahovat nemléčné složky, např. škrob, rostlinnou vlákninu, želatinu, či jiné zahušťující či texturu upravující látky.
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou - nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky,
- četnost živých kultur musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
- obsah tuku nejméně 10 %
- neochucená zakysaná smetana nesmí obsahovat žádné přídatné látky - konzervační látky, barviva, aromata.
Rozhodčí metody
- Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení - dle ČSN ISO 17792
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,
Vůně a chuť
chuť příjemně nakyslá, po použité kultuře čistá vůně po použité kultuře
Konzistence
hustá, homogenní, uvolňování syrovátky není na závadu
Procesní stav
Zrušený