Pšeničný chléb
Číslo cechovní normy
2018-10-04-0397
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb - pšeničný
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- pšeničná mouka chlebová v množství nejméně 95 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků;
- pitná voda;
- jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem.
Přípustné složky
- kmín nebo jiné koření;
- pšeničný kvas a/nebo pšeničný omládek a/nebo sušený pšeničný kvas;
- droždí čerstvé;
- sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
- jiné mlýnské produkty;
- rostlinný olej a/nebo vepřové sádlo;
- pšeničný lepek;
- bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
- rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
- instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.).
- látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
- enzymy.
Nepřípustné složky
přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly).
Technologický postup
- výroba těsta nepřímým/přímým způsobem vedení;
- zrání těsta;
- tvarování;
- kynutí;
- pečení;
- chladnutí;
- popř. krájení a balení.
Nadstandardní parametry
Pšeničná mouka chlebová nejméně v množství 95 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků; těsto neobsahuje žádné přídatné látky kromě kyseliny askorbové.
Rozhodčí metody
hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
- Pravidelně formovaný klenutý chléb ve tvaru bochníku či veky, nebo daný tvarem ošatky.
- Vrchní kůrka zlatohnědá, lesklá nebo moučená popř. nařezávaná.
- Spodní kůrka čistá.
- Střída rovnoměrně pórovitá, barva po použitých složkách.
Vůně a chuť
Typická pro pšeničný výrobek a po použitých složkách, příp. jemně nakyslá při použití pšeničného kvasu; bez cizích příchutí a pachů.
Konzistence
- Kůrka: dobře propečená, křupavá.
- Střídka: dobře propečená, pružná, měkká.
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.