Cechovní normy

Hotové pokrmy/omáčky s játry

Číslo cechovní normy

2019-05-24-0433

Zařazení dle legislativy

Hotové pokrmy - hotové pokrmy

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • vepřová játra, vepřové maso, příp. masový vývar (vždy z vepřového masa) a další vepřové droby (použití masového vývaru a dalších vepřových drobů závisí na       individuální receptuře výrobce), vepřové kůže;
  •  obsah jater a drobů minimálně 60 % hmotnostních;
  • obsah tuku maximálně 20 % hmotnostních.

Přípustné složky

  • voda;
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
  • koření;
  • extrakty koření;
  • zelenina;
  • smažená cibule;
  • přídatné látky (antioxidanty, konzervanty, zahušťovadla, stabilizátory, emulgátory, modifikované škroby) - podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008.

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického vepřového masa a jater jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě kůží, dalších vepřových drobů a masového vývaru. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření, zeleninu (ochucovací složky).

Technologický postup

Příprava surovin (kostky jater/masa se zamíchají s vývarem a přidaným kořením, zeleninou, vepřovými kůžemi), plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení.

Nadstandardní parametry

a) vysoký obsah jater nebo drobů b) bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad

Rozhodčí metody

Obsah masa - obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky - ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled: Vzhled v nákroji a vypracování - na řezu je výrobek našedlé barvy, viditelné kusy jater nebo drobů. Obsah je středně jemně vypracován s patrným zrněním. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Povrchový vzhled - povrch je tmavě šedý.

Vůně a chuť

Vůně a chuť: Chuť - typicky lahodná po čerstvých vařených surovinách a ochucovacích složkách, přiměřeně slaná a kořeněná. Vůně - příjemná po vařených játrech, drobech a použitém koření.

Konzistence

Ve studeném stavu mírně tuhá

Procesní stav

Připomínkovaný

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.