Hotové pokrmy/omáčky s játry
Číslo cechovní normy
2019-05-24-0433
Zařazení dle legislativy
Hotové pokrmy - hotové pokrmy
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- vepřová játra, vepřové maso, příp. masový vývar (vždy z vepřového masa) a další vepřové droby (použití masového vývaru a dalších vepřových drobů závisí na individuální receptuře výrobce), vepřové kůže;
- obsah jater a drobů minimálně 60 % hmotnostních;
- obsah tuku maximálně 20 % hmotnostních.
Přípustné složky
- voda;
- jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
- koření;
- extrakty koření;
- zelenina;
- smažená cibule;
- přídatné látky (antioxidanty, konzervanty, zahušťovadla, stabilizátory, emulgátory, modifikované škroby) - podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008.
Nepřípustné složky
Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického vepřového masa a jater jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě kůží, dalších vepřových drobů a masového vývaru. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření, zeleninu (ochucovací složky).
Technologický postup
Příprava surovin (kostky jater/masa se zamíchají s vývarem a přidaným kořením, zeleninou, vepřovými kůžemi), plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení.
Nadstandardní parametry
a) vysoký obsah jater nebo drobů
b) bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad
Rozhodčí metody
Obsah masa - obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky - ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled: Vzhled v nákroji a vypracování - na řezu je výrobek našedlé barvy, viditelné kusy jater nebo drobů. Obsah je středně jemně vypracován s patrným zrněním. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Povrchový vzhled - povrch je tmavě šedý.
Vůně a chuť
Vůně a chuť: Chuť - typicky lahodná po čerstvých vařených surovinách a ochucovacích složkách, přiměřeně slaná a kořeněná. Vůně - příjemná po vařených játrech, drobech a použitém koření.
Konzistence
Ve studeném stavu mírně tuhá
Procesní stav
Připomínkovaný
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.