Zabíjačková polévka
Číslo cechovní normy
2019-05-24-0434
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- masový vývar (jen vývar z vepřového masa), vepřová krev, příp. vepřové maso nebo vepřová játra (použití vepřového masa a jater na individuální receptuře výrobce);
- kroupy;
- obsah masa minimálně 20 % hmotnostních;
- obsah krup minimálně 25% hmotnostních;
- obsah tuku maximálně 30 % hmotnostních.
Přípustné složky
- voda (vývar);
- jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
- bramborový škrob;
- koření;
- extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí ;
- zelenina (ochucovací složky);
- smažená cibule;
- přídatné látky (antioxidanty, konzervanty, zahušťovadla, stabilizátory, emulgátory, modifikované škroby) - podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008.
Nepřípustné složky
Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického vepřového masa a jater jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě kůží, dalších vepřových drobů a masového vývaru. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření, zeleninu (ochucovací složky).
Technologický postup
Příprava surovin (vepřové maso rozřežeme nebo pomeleme na velikost zrna cca 8 – 13 mm, vařené kůže a droby najemno, přidáme vařené kroupy, krev, vývar, bramborový škrob, koření, sůl) ,plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení
Nadstandardní parametry
Bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad.
Rozhodčí metody
Obsah masa - obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky - ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled klasické zabíjačkové polévky odpovídající použití krve a krup, viditelné kroupy, barva hnědočervená.
Vůně a chuť
Vůně a chuť: Chuť - typicky lahodná po čerstvých vařených surovinách a ochucovacích složkách, přiměřeně slaná a kořeněná. Vůně - příjemná po vařeném mase, játrech, drobech a použitém koření.
Konzistence
Ve studeném stavu mírně tuhá.
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.