Cechovní normy

Masný polotovar – grilovací tyčinky

Číslo cechovní normy

2019-03-19-0423

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

a) vepřové maso, hovězí maso (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace); b) obsah masa minimálně 90 % hmotnostních; c) obsah tuku maximálně 30 % hmotnostních.

Přípustné složky

  • voda;
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
  • koření;
  • extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
  • kouřové aroma;
  • tekutý kouř;
  • sušená zelenina;
  •  přídatné látky - antioxidanty, stabilizátory, konzervanty v minimálním množství.

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, škrobu a živočišných bílkovin. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Zákaz zvýrazňovačů chuti

Technologický postup

Příprava surovin, míchání, tvarování, balení, chlazení;   výrobek je určen pro tepelnou úpravu

Nadstandardní parametry

a) vysoký obsah masa (minimálně 90 %) b) bez SOM a drůbežího SOM, škrobu a bílkovinných přísad

Rozhodčí metody

Obsah masa - obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky - ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

výrobek je barvy světlé, možno přidat různé dekorační koření

Vůně a chuť

Vůně – příjemná, chuť po upečení/grilování, ohřátí výrazná po mase a přidaných kořenících složkách

Konzistence

po tepelném opracování pevná a soudržná

Procesní stav

Schválený