Masný polotovar – grilovací tyčinky
Číslo cechovní normy
2019-03-19-0423
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
a) vepřové maso, hovězí maso (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace);
b) obsah masa minimálně 90 % hmotnostních;
c) obsah tuku maximálně 30 % hmotnostních.
Přípustné složky
- voda;
- jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
- koření;
- extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
- kouřové aroma;
- tekutý kouř;
- sušená zelenina;
- přídatné látky - antioxidanty, stabilizátory, konzervanty v minimálním množství.
Nepřípustné složky
Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, škrobu a živočišných bílkovin. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen.
Zákaz zvýrazňovačů chuti
Technologický postup
Příprava surovin, míchání, tvarování, balení, chlazení;
výrobek je určen pro tepelnou úpravu
Nadstandardní parametry
a) vysoký obsah masa (minimálně 90 %)
b) bez SOM a drůbežího SOM, škrobu a bílkovinných přísad
Rozhodčí metody
Obsah masa - obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky - ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
výrobek je barvy světlé, možno přidat různé dekorační koření
Vůně a chuť
Vůně – příjemná, chuť po upečení/grilování, ohřátí výrazná po mase a přidaných kořenících složkách
Konzistence
po tepelném opracování pevná a soudržná
Procesní stav
Schválený