Sýry typu Gouda
Číslo cechovní normy
2019-09-05-0443
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko;
- jedlá sůl;
- mlékárenské kultury - směs mezofilních kultur;
- syřidlo.
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka);
- beta-karoten.
Nepřípustné složky
veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména:
- konzervanty;
- glukono-delta-lakton;
- lysozym;
- rostlinný tuk;
- barviva jiná než beta-karoten;
- dusičnany;
- přidaný kasein;
- přidané kaseináty.
Technologický postup
- standardizace mléka a sýření,
- zpracování a praní sýřeniny na výrobníku,
- napouštění sýrového zrna do forem,
- lisování,
- solení,
- balení,
- zrání po dobu minimálně 4 týdnů (zahrnuje i možnost zrání pod plastovým nátěrem nebo voskem),
- popřípadě porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava a balení.
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko";
- obsah tuku v sušině: minimálně 48 % tuku v sušině;
- obsah sušiny: minimálně 56 %.
- pro standardní sýr Gouda je minimální doba zrání 4 týdny;
- pro sýr Gouda zrající pod plastovým nátěrem nebo voskem je minimální doba zrání 2 měsíce.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: na řezu jemně žlutá
Vůně a chuť
chuť:čistá, mléčná, jemně nakyslá,
vůně: čistá, bez cizích pachů.
Konzistence
celistvá, pružná, připouští se menší počet ok, bez trhlinek
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.