Sýr Moravský bochník
Číslo cechovní normy
2019-09-26-0446
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko;
- jedlá sůl;
- mlékárenské kultury - směs mezofilních kultur;
- syřidlo.
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka).
Nepřípustné složky
veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména:
- konzervanty;
- glukono-delta-lakton;
- lysozym;
- rostlinný tuk;
- barviva;
- dusičnany;
- přidaný kasein;
- přidané kaseináty.
Technologický postup
- standardizace mléka a sýření,
- zpracování a praní sýřeniny na výrobníku
- napouštění sýrového zrna do forem
- lisování
- solení
- balení
- zrání
- popřípadě porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava a balení
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko";
- obsah sušiny minimálně 59 %;
- obsah tuku v sušině: minimálně 45 % tuku v sušině
- Minimální doba zrání 6 týdny při řízené teplotě
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: na řezu smetanově žlutá
Vůně a chuť
chuť:čistá, mléčná, jemně nakyslá,
vůně: čistá, bez cizích pachů.
Konzistence
celistvá, tužší, bez kůry. bez ok.
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.