Pochoutkový salát
Číslo cechovní normy
2015-10-16-0042
Zařazení dle legislativy
Lahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- salám podle ČCN Salám pro lahůdkářské výrobky nejméně 35 %,
- zelenina celkem (okurky, cibule, hrášek) nejméně 30 %,
- majonéza podle ČCN Salátová majonéza,
Přípustné složky
- jedlá sůl
- cukr
- kvasný lihový ocet
- pepř černý mletý
- plnotučná hořčice podle ČCN
- konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy
Nepřípustné složky
barviva, ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.
Technologický postup
Není požadován.
Nadstandardní parametry
Kvalitní suroviny podle ČCN, kvalita zpracování (tvar částic, konzistence), bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru
Rozhodčí metody
Nejsou požadovány.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: salám ve tvaru nudliček, přičemž druhá nejdelší hrana nesmí přesahovat 5 mm (přípustný obsah částic poškozených mícháním do 20 %), salát dobře rozmíchaný, jednotlivé části dobře spojené majonézou,
barva: jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny.
Vůně a chuť
příjemná slano-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách, znatelná příjemná uzená masová vůně po salámu.
Konzistence
všechny částice salátu přiměřeně měkké, spojené majonézou.
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.