Tavený sýr druhově nepojmenovaný vysokotučný
Číslo cechovní normy
2019-11-11-0462
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
sýr druhově nepojmenovaný
Přípustné složky
- máslo nebo smetana;
- sušené mléko nebo podmáslí;
- sušená syrovátka;
- tavící soli (citronany a/nebo fosforečnany);
- jedlá sůl;
- karagenan nebo vláknina (quantum satis, maximálně do 1 %) - vždy se použije jenom jedna složka;
- nisin;
- obsah laktózy max. 5 %.
Nepřípustné složky
v sýrové hmotě všechny výše neuvedené
Technologický postup
- Příprava vstupních surovin (rozmělnění a homogenizace)
- tavení
- plnění do finálního obalu
- chlazení
- distribuce.
Nadstandardní parametry
dodržení minimálního obsahu sýra 40 % ( minimální obsah sýra na sušinu taveného sýra je vyšší než 40 %), obsah tuku v sušině min. 60 %, obsah laktózy do 5 % hmotnostních
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,
Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735,
v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: lesklý, hladký,
barva: sýrově bílá až smetanová, případně odpovídající barvě použitého přírodního sýra
Vůně a chuť
čistá, odpovídající chuti druhu sýra
Konzistence
- roztíratelný sýr - lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní,
Procesní stav
Smazaný
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.