Mléko trvanlivé
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0104
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko 100%
Přípustné složky
žádné nejsou definovány
Nepřípustné složky
všechny mimo kravské mléko
Technologický postup
- standardizace tučnosti mléka
- vysokotepelné ošetření mléka (UHT)
- aseptické plnění do obalů či plnění do obalu a sterilace v autoklávu
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko;
- obsah bílkovin min. 3,2%
Rozhodčí metody
Referenční metoda pro stanovení obsahu tuku ČSN EN ISO 1211 Vážková metoda, ČSN ISO 488 butyrometricky dle Gerbera. Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků ČSN 57 0530 sušinu, tukuprostou sušinu a obsah bílkovin, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva mléčně bílá
Vůně a chuť
mléčná, nasládlá, mírně vařivá, mírně karamelová, jinak čistá, bez cizích příchutí a pachů
Konzistence
Stejnorodá tekutina bez usazenin.
Procesní stav
Zrušený