Cechovní normy

Mléko trvanlivé

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0104

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko 100%

Přípustné složky

žádné nejsou definovány

Nepřípustné složky

všechny mimo kravské mléko

Technologický postup

  1. standardizace tučnosti mléka
  2. vysokotepelné ošetření mléka (UHT)
  3. aseptické plnění do obalů či plnění do obalu a sterilace v autoklávu

Nadstandardní parametry

Rozhodčí metody

Referenční metoda pro stanovení obsahu tuku ČSN EN ISO 1211 Vážková metoda, ČSN ISO 488 butyrometricky dle Gerbera. Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků ČSN 57 0530 sušinu, tukuprostou sušinu a obsah bílkovin, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva mléčně bílá

Vůně a chuť

mléčná, nasládlá, mírně vařivá, mírně karamelová, jinak čistá, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

Stejnorodá tekutina bez usazenin.

Procesní stav

Zrušený