Cechovní normy

Extra džemy jednodruhové méně sladké

Číslo cechovní normy

2016-03-21-0114

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • ovocná surovina – čerstvé ovoce, zmrazené ovoce, ovocné dřeně a pulpy – popř. jejich kombinace (nejméně 45 % ovoce ve výrobku),
  • řepný cukr,

Přípustné složky

  • škrobový sirup,
  • želírující látka: pektin,
  • regulátor kyselosti: kyselina citronová, kyselina askorbová,
  • pitná voda

Nepřípustné složky

potravinářská barviva, aromata

Technologický postup

Navážení surovin dle receptury, jejich smíchání ve výrobním zařízení (varném kotli), vaření za stálého míchání, přepuštění směsi do plnícího zařízení, plnění do obalu, uzavření obalu, sterilace, chlazení a osušení, etiketace a balení.

Nadstandardní parametry

  1. Nižší obsah cukrů (max. 52 %). Tento nutričně příznivý parametr byl legislativně zakotven jako výjimka pro Českou republiku pro tzv. méně sladké džemy po jednáních mezi Ministerstvem zemědělství ČR, Potravinářskou komorou ČR a společností HAMÉ. Refraktometrická sušina podle legislativy zůstává zachována 52 - 59 %; obsah cukrů vyjadřuje obsah mono- a disacharidů; refraktometrická sušina vyjadřuje i obsah jiných  rozpustných složek než cukrů - např. organické kyseliny.
  2. Chuť džemu je dána pouze zvýšeným množstvím ovoce, nepřipouští se jakákoliv dodatečná aromatizace.

Rozhodčí metody

Měření refraktometrické sušiny refraktometrem, stanovení obsahu cukrů,  v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Senzorické požadavky

Vzhled

kompaktní hmota, popř. s viditelnými kousky ovoce

Vůně a chuť

chuť: po použitém druhu ovoce, sladká, popř. mírně nakyslá, bez cizích příchutí, vůně: po použitém druhu  ovoce, bez cizích pachů

Konzistence

rosolovitá až mírně roztékavá

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.