Extra džemy vícedruhové méně sladké
Číslo cechovní normy
2016-03-21-0115
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- ovocné suroviny – čerstvé ovoce, zmrazené ovoce, ovocné dřeně a pulpy – popř. jejich kombinace (nejméně 45 % ovoce ve výrobku),
- řepný cukr,
Přípustné složky
- škrobový sirup
- želírující látka: pektin
- regulátor kyselosti: kyselina citronová, kyselina askorbová
- pitná voda
Nepřípustné složky
potravinářská barviva, aromata, jablka
Technologický postup
Navážení surovin dle receptury, jejich smíchání ve výrobním zařízení (varném kotli), vaření za stálého míchání, přepuštění směsi do plnícího zařízení, plnění do obalu, uzavření obalu, sterilace, chlazení a osušení, etiketace a balení.
Nadstandardní parametry
- Nižší obsah cukrů (max. 52 %). Tento nutričně příznivý parametr byl legislativně zakotven jako výjimka pro Českou republiku pro tzv. méně sladké džemy po jednáních mezi Ministerstvem zemědělství ČR, Potravinářskou komorou ČR a společností HAMÉ. Refraktometrická sušina podle legislativy zůstává zachována 52 - 59 %; obsah cukrů vyjadřuje obsah mono- a disacharidů; refraktometrická sušina vyjadřuje i obsah jiných rozpustných složek než cukrů - např. organické kyseliny.
- Chuť džemu je dána pouze zvýšeným množstvím ovoce, nepřipouští se jakákoliv dodatečná aromatizace.
Rozhodčí metody
měření refraktometrické sušiny refraktometrem, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky
Senzorické požadavky
Vzhled
kompaktní hmota, popř. s viditelnými kousky ovoce
Vůně a chuť
chuť: po použitých druzích ovoce, sladká, popř. mírně nakyslá, bez cizích příchutí,
vůně: po použitých druzích ovoce, bez cizích pachů
Konzistence
rosolovitá až mírně roztékavá
Procesní stav
Zrušený