Písecký gothajský salám
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0057
Číslo výrobku
2015-12-22-0057/0557
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Charakteristika výrobku
Původ surovin: vepřové maso – EU/ČR; hovězí maso- EU/ČR; vepřové syrové sádlo EU/ČR; směs koření EU. Písecký gothajský salám je oblíbený český uzenářský výrobek typický mozaikou z pravidelně rozložených bílých tukových zrn v jemně vypracované růžově červené masové spojce. Příjemně slaná, harmonicky vyvážená chuť, vysoký obsah masa 56 % a nízký obsah tuku (do 35 %). Vůně po čerstvé uzenině. Upřesnění energetické hodnoty v kcal: energetická hodnota na obale v kcal je: 345 kcal/100g.
Společnost
MASO UZENINY PÍSEK, a.s.
Novodvorská 1062/12
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Definice balení
EAN
290206
Balení
Typ: plastové střevo uzavřené hliníkovou sponou, OPA/PE, velikost: 3 kg
Způsob distribuce výrobku
vlastní prodejny, maloobchod
Složení
vepřové maso
41 %
vepřové syrové sádlo
hovězí maso
15 %
pitná voda
jedlá sůl s jódem (jedlá sůl, jodičnand draselný)
směs koření
1 %
dextróza
koření
extrakty koření
barvivo: sušená šťáva z červené řepy
Přídatné látky
E 451 - Trifosforečnany
E 450 - Difosforečnany
E 316 - Erythorban sodný (syn. isoaskorbát sodný)
E 250 - Dusitan sodný
Alergeny
Energetická hodnota výrobku
1425 kJ / 100g
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled v nákroji a vypracování - na řezu je vychlazený výrobek masově růžové barvy, spojka je jemně vypracovaná, špeková mozaika je nepravidelně rozdělena a nesmí vypadávat; ojedinělé, jemně zrněné kolagenní částice a drobné vzduchové dutinky jsou ve spojce přípustné; velikost jednotlivých zrn špeku je o průměru do 8 mm, částice použitého koření mohu být patrné; Povrchový vzhled - povrch dle použitého obalového materiálu, v kouři prostupném obalu mírně vrásčitý, v plastovém obalu hladký a plný.
Vůně a chuť
Chuť - jemně kořeněná, přiměřeně slaná; výrobek je na skusu křehký; Vůně - příjemná po čerstvé uzenině a koření.
Konzistence
Konzistence - pružná, soudržná
Nadstandardní parametry
Obsah masa: 56 %; minimalizace přídatných látek.
Technologický postup
Maso a ostatní přídatné látky v kutru vykutrujeme na jemnou spojku. Potom do kutru přidáme sádlo, které se naseká nahrubo a ve výrobku vytvoří charakteristickou vložku. Na narážce vybavené přetáčecí hlavou narazíme do plastových střev, které se uzavřou hliníkovou sponou. Vlastní tepelné opracování probíhá v udírně na požadovanou teplotu min. 70°C po dobu minimálně 10 minut v jádře výrobku. Následuje intenzivní zchlazení výrobku v chladících komorách sprchováním studenou vodou a studeným vzduchem.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Obsah tuku max. 35 %. Obsah soli max. 2,0 %. Listeria monocytogenes – negat/25 g; Salmonella – negat/25 g.
Uživatel
Schváleno
6.6.2023 09:48:46
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený