Horácký sýr
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0019
Číslo výrobku
2015-12-22-0036/0856
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý
Charakteristika výrobku
Polotvrdý sýr s nízkodohřívanou sýřeninou, s obsahem tuku v sušině 30%. Obsahuje propionové kultry, které dávají sýru charakteristickou strukturu s oky a také chuťové vlastnosti
Společnost
Moravia Lacto a.s.
Jiráskova 2430/94
Jihlava, 586 01
Česká republika
Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
Moravia Lacto a.s. Jiráskova 2430/94, Jihlava 58601
Definice balení
EAN
8594006322058
Balení
Typ: plátky, velikost: 100 g
Způsob distribuce výrobku
Výrobek je balen do skupinového obalu a dále na paletu. Skladuje se a distribuuje při teplotě do +2°
Složení
mléko
jedlá sůl
mlékárenské kultury
Syřidlo
chlorid vápenatý
Přídatné látky
barvivo annatto norbixin
Alergeny
7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Energetická hodnota výrobku
1065 kJ / 100g
Základní výživové hodnoty
Tuky
15 g/100g
Z toho nasycené mastné kyseliny
9,5 g/100g
Sacharidy
2 g/100g
Z toho cukry
2 g/100g
Bílkoviny
28 g/100g
Sůl
1,5 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled
barva na řezu stejnoměrně smtanově žlutá
Vůně a chuť
příjemná, jemná, typicky nasládlá různé intenzity až sýrově mandlová
Konzistence
stejnorodá, celistvá, tužší, pružná, vláčná, na řezu bohaté dírkování vyvolané propionovým kvašením
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko";
- Minimální doba zrání 6 týdnů při řízené teplotě
Technologický postup
- standardizace mléka a sýření,
- zpracování a praní sýřeniny na výrobníku
- napouštění sýrového zrna do forem
- lisování
- solení
- balení
- zrání při řízené teplotě
- popřípadě porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava a balení
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Salmonella spp.: neg. v 25 g
Listeria Monocytogenes: neg. v 25 g
Koagulázo-pozitivní stafylokoky: neg. v 25 g
sušina: min. 49%
tuk v sušině: min. 30%
sůl: max. 2,5%
Uživatel
Schváleno
20.3.2024 13:43:08
Schválil
Cechovní normy
Ocenění a značky kvality
Klasa
15.7.2023
Procesní stav
Schválený