Farmářská šunka – nejvyšší jakosti
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2016-08-01-0068
Číslo výrobku
2016-08-01-0068/1321
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Charakteristika výrobku
Masný výrobek tepelně opracovaný - uzený.Balení je opatřeno technickou etiketou s přesným složením výrobku a dekorativní etiketou. Vepřová kýta (98 %) - původ masa EU, pitná voda – původ ČR, jedlá sůl s jódem – původ Německo, Brazílie , aroma – původ Rakousko, extrakt z koření (zdroj dusitanu sodného) < 2 % – původ Rakousko.
Společnost
VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Pod Humny 308
Hustopeče nad Bečvou, 753 66
Česká republika
Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
Pod Humny 308, Hustopeče nad Bečvou, 753 66
Definice balení
EAN
296721
Balení
Typ: vakuově baleno do smrštitelné fólie RS 2000, velikost: 2 kg
Způsob distribuce výrobku
maloobchod, vlastní prodejny
Složení
vepřová kýta
98 %
pitná voda
jedlá sůl s jodem
aroma
extrakt z koření (zdroj dusitanu sodného)
startovací kultura
Energetická hodnota výrobku
595 kJ / 100g
Základní výživové hodnoty
Tuky
3,9 g/100g
Z toho nasycené mastné kyseliny
1,3 g/100g
Sacharidy
0,5 g/100g
Z toho cukry
0,9 g/100g
Bílkoviny
26,9 g/100g
Sůl
1,6 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled
Povrch – zauzený do zlato-kaštanové barvy, obdélníkový tvar. Nákroj – hladký, pevný bez uvolňování nástřiku, mozaika tvořena spojením velkých kusů kýty bez výrazných tukových částí.
Vůně a chuť
Chuť – příjemná, masová, přiměřeně slaná, výrobek na skusu v tenkých plátcích křehký. Vůně – příjemná, bez cizích příchutí a pachů.
Konzistence
Konzistence – v uceleném kusu pevná, pružná, soudržná, plátky se neoddělují na jednotlivé svaly.
Nadstandardní parametry
Výjimečnost této šunky je dána především vysokým obsahem masa 98 %. Farmářská šunka je šunkou nejvyšší jakosti, která neobsahuje žádné separáty ani náhražky masa. Na výrobu této šunky je vložen velký podíl poctivé ruční práce. Výrobek je zcela bezlepkový, bez alergenů dle nařízení EU č. 1169/2011 příloha II. a také bez zvýrazňovače chuti.
Technologický postup
Surovina je vkládána do formy ve tvaru obdélníku, jenž je na obou stranách zúžený. Šunka je dále tepelně opracována působením teploty min. 70 °C v jádře, po dobu nejméně 10 minut. Po vyjmutí z forem se výrobek udí, následně chladí, krájí a balí.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Sledují se: nutriční ukazatele BIG 7, aby byly ve shodě s údaji na etiketě; Farmářská šunka – nejvyšší jakosti neobsahuje lepek; procentuální zastoupení čisté svalové bílkoviny u šunky je 16,1 %; obsah benzo(a)pyrenu je < 0,5 μg/kg. Dále se provádí běžné chemické a mikrobiologické vyšetření dle platné legislativy EU č.1169/2011 a č. 2073/2005 v platném znění.
Ocenění a značky kvality
Klasa
Regionální potravina
Procesní stav
Zrušený