Cechovní normy

Tvaroh hrudkovitý

Číslo cechovní normy

2016-03-22-0134

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Tvaroh - tvrdý nebo na strouhání nebo ke strouhání

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko
  • mlékárenské kultury

Přípustné složky

  • chlorid vápenatý (pomocná látka)
  • syřidlo

Nepřípustné složky

všechny výše nespecifikované

Technologický postup

  1. pasterace a příprava mléčné směsi přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  2. přídavek syřídla
  3. srážení směsi
  4. krájení sraženiny
  5. formování a lisování
  6. balení a vychlazení skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  1. vyrobeno z mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
  2. minimální sušina 20 %.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva přirozená, mléčná bílá

Vůně a chuť

čistá, mléčně nakyslá, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

plastická, jemně hrudkovitá, ale nerozsýpává, mírné uvolňování syrovátky není na závadu

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.