Tvaroh hrudkovitý
Číslo cechovní normy
2016-03-22-0134
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Tvaroh - tvrdý nebo na strouhání nebo ke strouhání
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko
- mlékárenské kultury
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka)
- syřidlo
Nepřípustné složky
všechny výše nespecifikované
Technologický postup
- pasterace a příprava mléčné směsi přídavek kultury a částečné prokysání směsi
- přídavek syřídla
- srážení směsi
- krájení sraženiny
- formování a lisování
- balení a vychlazení skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
- vyrobeno z mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
- minimální sušina 20 %.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva přirozená, mléčná bílá
Vůně a chuť
čistá, mléčně nakyslá, bez cizích příchutí a pachů
Konzistence
plastická, jemně hrudkovitá, ale nerozsýpává, mírné uvolňování syrovátky není na závadu
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.