Kysané mléko, smetanový zákys
Číslo cechovní normy
2017-06-21-0302
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směs a monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost těchto živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- smetana
- sušené mléko
- zahuštěné mléko
- mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
Nepřípustné složky
- škrob
- želatina
- zahušťující látky
- mléko a mléčné složky nesmějí být nahrazeny nemléčnou složkou
- konzervační látky
- barviva
- aromatické látky
Technologický postup
- příprava mléčné směsi
- pasterace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek bakteriální kultury
- ferrmentace v řízených podmínkách
- vychlazení
- finální úprava konzistence (homogenizace apod.)
- naplnění do obalu
- skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
- mléko a smetana ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
- nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
- četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Rozhodčí metody
Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně
Vůně a chuť
osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité kultuře
Konzistence
polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.