Cechovní normy

Kysané mléko, smetanový zákys

Číslo cechovní normy

2017-06-21-0302

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko, smetana nebo jejich směs a monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost těchto živých mikroorganismů  musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Přípustné složky

  • smetana
  • sušené mléko
  • zahuštěné mléko
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)

Nepřípustné složky

  • škrob
  • želatina
  • zahušťující látky
  • mléko a mléčné složky nesmějí být nahrazeny nemléčnou složkou
  • konzervační látky
  • barviva
  • aromatické látky

Technologický postup

  1. příprava mléčné směsi
  2. pasterace
  3. vychlazení na teplotu fermentace
  4. přídavek bakteriální kultury
  5.  ferrmentace v řízených podmínkách
  6. vychlazení
  7. finální úprava konzistence (homogenizace apod.)
  8. naplnění do obalu
  9. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  • mléko a smetana  ze  syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
  • nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
  • četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Rozhodčí metody

Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně

Vůně a chuť

osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité kultuře

Konzistence

polotekutá až  tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.