Kefírové mléko
Číslo cechovní normy
2017-08-22-0333
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směs a kvasinky rodu Kluyveromyces, Torulopsis nebo Candida valida a mezofilních a termofilních kultur bakterie mléčného kvašení), kde četnost živých kvasinek musí být nejméně 102 a četnost živých bakterií mléčného kvašení musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin)
Nepřípustné složky
- škrob;
- želatina;
- zahušťující látky;
- konzervační látky;
- barviva;
- aromatické látky;
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou.
Technologický postup
- příprava mléčné směsi
- pasterace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek kultury
- fermentace v řízených podmínkách
- vychlazení
- finální úprava konzistence (homogenizace apod.)
- naplnění do obalu
- skladování v chladu před expedicí,
Nadstandardní parametry
- mléko a smetana ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
- nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou - nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky
- četnost živých kvasinek musí být nejméně 102 a četnost živých bakterií mléčného kvašení musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Rozhodčí metody
- Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792
- Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
- Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
- Stanovení počtu kvasinek a/nebo plísní tvořících kolonie – ČSN ISO 6611
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně
Vůně a chuť
příjemně nakyslá, kefírová, čistá vůně po použité kultuře
Konzistence
konzistence (textura, viskozita) – polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.