Vícezrnné pečivo
Číslo cechovní normy
2017-08-22-0324
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - běžné pečivo - vícezrnné
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- pšeničná mouka a/nebo žitná mouka a/nebo další mlýnské výrobky ze pšenice a žita;
- mlýnské výrobky z jiných obilovin než z pšenice a žita a/nebo pseudoobiloviny a/nebo luštěniny a/nebo olejniny v celkovém množství nejméně 7 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků;
- jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem;
- pitná voda.
Přípustné složky
TĚSTO:
- pšeničný omládek;
- žitný kvas a/nebo pšeničný kvas;
- sladová mouka a/nebo sladové extrakty z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
- kmín nebo jiné koření;
- droždí čerstvé;
- cukr (sacharóza, glukóza, příp. jiné cukry);
- mléko sušené odstředěné a/nebo sušená mléčná syrovátka, příp. jiné sušené mléčné produkty;
- rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
- pšeničný lepek;
- instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.);
- rostlinný olej a/nebo vepřové sádlo a/nebo margarín; pro margarín platí tyto parametry: obsah tuku min. 80 %, obsah transmastných kyselin max. 2 %, bez konzervačních látek;
- pšeničný kvas sušený;
- bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
- látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
- enzymy;
- kromě olejů a tuků ostatní složky v margarínu (např. voda, cukr, sůl, ocet, citronová šťáva aj.);
- přídatné látky v margarínu (emulgátory, regulátory kyselosti, antioxidanty, barviva - karoteny (E160), riboflavin (E101) a jiná barviva kromě syntetických žlutí E 102, E 104 a E 110; aroma aj.).
POSYPY A OBALY:
- kmín celý;
- mlýnské produkty (například mouky, vločky, trhanky, krupice );
- semena olejnin;
- mák – podle ČCN Český modrý mák, (ČCN 2019-01-14-0415);
- sůl hrubá a jiné podle receptury výrobce.
Nepřípustné složky
Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly).
Technologický postup
- výroba těsta nepřímým/přímým způsobem vedení;
- zrání těsta;
- tvarování;
- kynutí;
- pečení;
- chladnutí;
- popř. krájení a balení.
Nadstandardní parametry
- Mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita a/nebo pseudoobiloviny a/nebo luštěniny a/nebo olejniny v celkovém množství nejméně 7 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků; neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové.
- Neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové, případně přídatné látky z margarínu (které nemají v hotovém výrobku technologický účinek).
Rozhodčí metody
hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
- Tvar typický pro daný výrobek (rohlík, houska, raženka, pletýnka, bageta, uzel, kostka, večka, veka atd.), pravidelně formovaný, klenutý.
- Vrchní kůrka zlatohnědá až hnědá, zpravidla lesklá, popř. s posypem, obalem nebo pomoučená, hladká nebo nařezaná.
- Spodní kůrka čistá, v případě obalení celého klonku v posypu nebo v mouce též s obalem nebo pomoučená.
- Střída rovnoměrně pórovitá, s barvou po použitých složkách.
Vůně a chuť
- Typická pečivová, po použitých složkách v těstě nebo v posypu/obalu; při použití kvasu lehce nakyslá;bez cizích pachů a příchutí.
Konzistence
- Kůrka dobře propečená, křupavá.
- Střída dobře propečená, pružná, měkká.
Procesní stav
Schválený