Salát se sýrem s bílou plísní na povrchu
Číslo cechovní normy
2018-02-02-0366
Zařazení dle legislativy
Lahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- sýr Hermelín min. 22% nebo jiný typ sýra s bílou plísní na povrchu min. 22 %
- salám podle ČCN Salám pro lahůdkářské výrobky nejméně 15%
- majonéza podle ČCN Salátová majonéza pro lahůdkářské výrobky
- cibule
Přípustné složky
- hořčice podle ČCN Hořčice plnotučná pro lahůdkářské výrobky;
- aroma;
- tavený sýr;
- vejce vařené;
- cukr;
- regulátor kyselosti: kyselina askorbová, kyselina citronová
- mletý pepř černý nebo bílý;
- konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky
- barviva;
- sladidla s výjimkou cukru;
- ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů od dne výroby nesmí být použity kyseliny sorbová, benzoová ani jejich soli
Technologický postup
Není specifikován.
Nadstandardní parametry
Kvalita použitých surovin, kvalita zpracování (nepřítomnost větších nerozkrájených částic, konzistence), bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru
Rozhodčí metody
Nejsou požadovány.
Senzorické požadavky
Vzhled
'- vzhled: viditelné kusy Hermelínu nebo jiného typu sýra s bílou plísní na povrchu, salám ve tvaru tenkých nudliček s nejdelší hranou nepřesahující 20mm (přípustný obsah části poškozených mícháním do 20%), salát dobře rozmíchaný, spojený majonézou;
- barva: jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny.
Vůně a chuť
chuť a vůně: sýrovo-majonézová, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách
Konzistence
všechny částice salátu přiměřeně měkké, spojené majonézou
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.