Sýr maasdamského typu uzený (s různými obsahy tuku a sušiny)
Číslo cechovní normy
2018-06-04-0386
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
Sýr maasdamského typ dle ČCN
Přípustné složky
kouř z tvrdého dřeva ( např. bukové štěpky)
Nepřípustné složky
tekutý kouř, kouřové aroma
Technologický postup
Naskládání sýrů na síta nebo rošty, popřípadě vložení do sítěk, uzení
Nadstandardní parametry
Surovina odpovídá cechovní normě „ Sýr maasdamského typu“. Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva, nesmí obsahovat kouřové aroma, obsah PAH: 1,0 μg/kg pro benzo[a]pyren a 10,0 μg/kg pro sumau benzo[a]pyrenu, benzo[a]anthracenu, benzo[b]fluoranthenu a chrysenu.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, metoda na stanovení PAH. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
povrch sýra: barva po uzení, případná struktura po sítu nebo roštu; na řezu: smetanově až sýrově žlutá
Vůně a chuť
chuť a vůně: čistá, nasládlá, výrazná po uzení
Konzistence
konzistence: celistvá, pružná, na řezu výskyt ok vytvořených propionovým kvašením rovnoměrně rozložených v celé hmotě
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.