Cechovní normy

Pomazánka s Nivou

Číslo cechovní normy

2018-06-21-0391

Zařazení dle legislativy

Lahůdkářské výrobky - Pomazánky, krémy - majonézové

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

sýr Niva min. 40% podle ČCN Sýr s plísní uvnitř hmoty; majonéza podle ČCN Salátová majonéza pro lahůdkářské výrobky; smetana dle ČCN Konzumní smetana čerstvá

Přípustné složky

cukr; konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.

Nepřípustné složky

barviva; sladidla s výjimkou cukru; ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů od dne výroby nesmí být použity kyseliny sorbová, benzoová ani jejich soli.

Technologický postup

Není specifikován, daný konkrétním výrobcem.

Nadstandardní parametry

Kvalita použitých surovin, kvalita zpracování (nepřítomnost větších nerozkrájených částic, konzistence), bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru.

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: pastovitá hmota s viditelnými částicemi nivy, jednotlivé části dobře spojené majonézou; barva: bílá - přirozená barva charakteristická pro použité suroviny, ojediněle viditelné  kolonie zelené ušlechtilé plísně „Penicillium roqueforti“ z Nivy.

Vůně a chuť

sýrová, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách

Konzistence

hustá, roztíratelná konzistence

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.