Přírodní sýr měkký zrající pod mazem
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0034
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - zrající pod mazem
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko
- jedlá sůl
- mlékárenské kultury – směs mezofilních kultur včetně Brevibacterium linens a kvasinek
- syřidlo
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka),
Nepřípustné složky
veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách zejména konzervanty, dusičnany. rostlinný tuk, kasein, kaseináty
Technologický postup
Standardizace mléka a sýření→ zpracování sýřeniny na výrobníku → napouštění sýrového zrna do forem → odkapání → solení → zrání za řízených podmínek+ aplikace mazové kultury na povrch sýra a obracení sýrů během zrání→ balení → expedice
Nadstandardní parametry
'- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko; - obsah tuku v sušině min. 48 %; - minimální doba zrání 2 týdny.
Rozhodčí metody
Seznam rozhodčích metod: Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: sýrově žlutá; barva povrchu: tmavší žlutá až narůžovělá.
Vůně a chuť
chuť mléčně nakyslá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem, příjemně slaná, jemně až výrazně pikantní, vůně: čistá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem.
Konzistence
jemná, pružná, měkká až výrazně měkká podle stupně zralosti
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.