Toastový a sandwichový tmavý chléb
Číslo cechovní normy
2018-10-08-0399
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb - vícezrnný
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- pšeničná a/nebo žitná mouka;
- další mlýnské výrobky z pšenice a žita a/nebo mlýnské výrobky z jiných obilovin než z pšenice a žita a/nebo pseudoobiloviny a/nebo luštěniny a/nebo olejnatá semena;
- jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem;
- pitná voda.
Přípustné složky
- pšeničný a/nebo žitný kvas, sušený žitný a/nebo pšeničný kvas;
- pšeničný omládek;
- droždí čerstvé;
- rostlinný olej a/nebo máslo a/nebo vepřové sádlo;
- sladová mouka a/nebo sladové extrakty z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
- bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
- kmín nebo jiné koření;
- látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
- pšeničný lepek;
- rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
- instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.;
- cukr (sacharóza, glukóza, příp. jiné cukry);
- enzymy;
- regulátory kyselosti (např. octany);
- L-cystein;
- konzervační látky (soli kyseliny sorbové a/nebo propionové) při trvanlivosti výrobku delší než 5 dnů.
Nepřípustné složky
přídatné látky jiné než jsou uvedeny v přípustných složkách.
Technologický postup
- výroba těsta přímým/nepřímým vedením těsta;
- zrání těsta;
- tvarování;
- kynutí;
- pečení;
- chladnutí;
- krájení a balení.
Nadstandardní parametry
- výrobek neobsahuje jiné přídatné látky než uvedené v přípustných složkách;
- charakteristické senzorické vlastnosti pro toast nebo sandwich.
Rozhodčí metody
hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
- Pravidelný tvar daný použitou formou; mírné propadnutí boční kůrky není na závadu.
- V případě nekrájení: celistvý a neporušený tvar, hladký.
- V případě krájení: krájené plátky rovnoměrné, o stejné tloušťce; s nedrobivým řezem ve střídě i na okrajích kůrky.
- Vrchní a boční kůrka zbarvená podle použitých složek, zpravidla hnědá; lesklá; čistá.
- Spodní kůrka čistá.
- Střída rovnoměrně jemně pórovitá bez bublin a velkých pórů; barva po použitých složkách; typická pro toasty a sandwiche.
- Na řezu viditelné použité suroviny jako např. olejniny, vločky, luštěniny, aj.
Vůně a chuť
- Typická chlebová; po použitých složkách; bez cizích příchutí a pachů.
Konzistence
- Kůrka dobře propečená.
- Střída dobře propečená; pružná a měkká až vatovitá, typická pro toasty a sandwiche.
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.