Sýr ementálského typu s obsahem tuku v sušině 45 %
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0035
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mlékárensky ošetřené mléko
- jedlá sůl
- směs mezofilních a termofilních kultur
- propionové kultury
- syřidlo
Přípustné složky
chlorid vápenatý (pomocná látka)
Nepřípustné složky
- veškeré výše nespecifikované
- zejména konzervanty
- glukono-delta-lakton
- lysozym
- rostlinný tuk
- barviva
- dusičnany
- kasein
- kaseináty
Technologický postup
- standardizace mléka a sýření,
- zpracování sýřeniny na výrobníku
- napouštění sýrového zrna do forem
- lisování
- solení
- zrání
- porcování
- balení
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko"
- obsah sušiny: min. 59 %,
- minimální doba zrání 2 měsíce
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,
v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: stejnoměrně smetanově žlutá
Vůně a chuť
jemná, typicky nasládlá až sýrově mandlová, oříšková
Konzistence
stejnorodá, celistvá, tužší, na řezu výskyt lesklých ok větších než 5 mm rovnoměrně rozložených v hmotě sýra
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.