Cechovní normy

Škvarková pomazánka

Číslo cechovní normy

2019-05-24-0431

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • škvarky z vepřového hřbetního sádla, škvařené vepřové hřbetní sádlo;
  • obsah škvarků minimálně 50 % hmotnostních;
  •  obsah tuku maximálně 60 % hmotnostních.

Přípustné složky

  • jedlá sůl;
  • čerstvá nebo nakládaná zelenina;
  • vejce;
  • koření;
  • extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
  • ochucovací složky (hořčice);
  • smažená cibule.

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití rostlinných tuků, škvarků z jiného technologického celku, látek zvýrazňujících chuť a vůni.

Technologický postup

Příprava surovin - mletí škvarků společně s kořením, sádlem a dalšími použitými složkami (např. vejce, zelenina, hořčice, smažená cibule) - plnění do technologických obalů - balení- chlazení

Nadstandardní parametry

Vysoký obsah škvarků z vepřového hřbetního sádla.

Rozhodčí metody

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

výrobek vzhledu pomazánky  

Vůně a chuť

příjemná, typická pro škvarky a další použité složky

Konzistence

měkká, roztíratelná

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě