Cechovní normy

Rybí salát s jogurtem

Číslo cechovní normy

2018-12-11-0407

Zařazení dle legislativy

Lahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

marinované sleďové filé min. 40 %;

majonéza dle ČCN Salátová majonéza pro lahůdkářské výrobky;

jogurt bílý min. 23% dle ČCN Jogurt bílý zrající v tanku (2016-02-2-0099);

okurky sterilované;

cibule (čerstvá, sterilovaná či marinovaná);

mrkev sterilovaná;

minimální podíl zeleniny min. 24%.

Přípustné složky

cukr;

hrášek sterilovaný;

zelí sterilované nejvýše 7 %;

ocet kvasný lihový;

koření;

černý mletý pepř nebo bílý;

jedlá sůl;

konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.

Nepřípustné složky

barviva a látky s barvicím účinkem; sladidla s výjimkou cukru; ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů od dne výroby nesmí být použity kyseliny sorbová, benzoová ani jejich soli.

Technologický postup

Smíchání nakrájené ryby se sterilovanou zeleninou, vše pořádně spojeno jogurtem a majonézou.

Nadstandardní parametry

Kvalita použitých surovin, zaručený podíl marinovaného rybího masa, kvalita zpracování (nepřítomnost větších nerozkrájených částic, konzistence), bez barviv a látek s barvicím účinkem, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru, majonéza a jogurt dle ČCN.

Rozhodčí metody

ČSN 57 0146-3 Metody zkoušení ryb, rybích výrobků a rybích konzerv – Část 3: Stanovení hmotnosti obsahu a hmotnostního podílu složek.V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: lahůdkový salát s podílem marinovaných sleďových ryb s příměsí zeleniny, vše dobře spojené majonézou  a jogurtem a rovnoměrně promíchané;

barva: šedo-béžová, jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny.

Vůně a chuť

chuť a vůně:příjemná slano-sladko-kyselá, typická pro výrobek z marinovaných ryb s příměsí zeleniny a majonézy.

Konzistence

všechny částice salátu přiměřeně měkké a křehké

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.