Tylžský sýr
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0038
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko
- jedlá sůl
- mlékárenské kultury – směs mezofilních a termofilních kultur
- syřidlo
Přípustné složky
chlorid vápenatý (pomocná látka)
Nepřípustné složky
- veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách
- zejména konzervanty
- barviva
- dusičnany a glukono-delata-lakton
- lysozym
- rostlinný tuk
- kasein
- kaseináty
Technologický postup
- standardizace mléka a sýření
- zpracování sýřeniny na výrobníku
- napouštění sýrového zrna do forem
- lisování
- solení
- balení
- zrání
Nadstandardní parametry
mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko
obsah sušiny: min. 55 %
Minimální doba zrání 3 týdny
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: smetanově až sýrově žlutá
Vůně a chuť
chuť: čistá, mléčně nakyslá, výrazná
vůně: čistá, bez cizích pachů
Konzistence
celistvá, pružná, vláčná, s drobnými kavernami (nepravidelnými dírkami) na řezu
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.