Cechovní normy

Tylžský sýr

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0038

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury – směs mezofilních a termofilních kultur
  • syřidlo

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

  • veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách
  • zejména konzervanty
  • barviva
  • dusičnany a glukono-delata-lakton
  • lysozym
  • rostlinný tuk
  • kasein
  • kaseináty

Technologický postup

  1. standardizace mléka a sýření
  2. zpracování sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. balení
  7. zrání

Nadstandardní parametry

mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko obsah sušiny: min. 55 % Minimální doba zrání 3 týdny

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: smetanově až sýrově žlutá

Vůně a chuť

chuť: čistá, mléčně nakyslá, výrazná vůně: čistá, bez cizích pachů

Konzistence

celistvá, pružná, vláčná, s drobnými kavernami (nepravidelnými dírkami) na řezu

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě