Cottage ochucený
Číslo cechovní normy
2019-02-26-0421
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - čerstvý
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko,
- smetana,
- jedlá sůl,
- mlékárenské kultury,
- syřidlo,
- ochucující složka ( např. směsi koření, bylinky, sušená zelenina, zeleninové a ovocné složky bez přidaných barviv a konzervantů).
Přípustné složky
chlorid vápenatý (pomocná látka)
Nepřípustné složky
v sýrové hmotě - veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména konzervanty, barviva, želatina, škroby, stabilizátory, rostlinný tuk
Technologický postup
1. Standardizace mléka a sýření 2. Zpracování sýra na výrobníku 3. Míchání sýrového zrna se smetanou 4. Dávkování ochucující složky do hmoty nebo ochucující složky na dno obalů 5. Plnění do obalů
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě“ Syrové kravské mléko“;
- sýrová hmota - bez přídatných látek.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Senzorické požadavky
Vzhled
- Vzhled sýrové zrno obalené ve smetaně,
- Barva: odpovídající přidané ochucující složce.
Vůně a chuť
čistá, jemně mléčně nakyslá, odpovídající přidané ochucující složce.
Konzistence
- sýr: jemný, hrudkovitý.
- smetana: tekutá, postupně houstnoucí přirozeným prokysáním.
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.