Cechovní normy

Cottage ochucený

Číslo cechovní normy

2019-02-26-0421

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - čerstvý

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko,
  • smetana,
  •  jedlá sůl,
  • mlékárenské kultury,
  • syřidlo,
  • ochucující složka ( např. směsi koření, bylinky, sušená zelenina, zeleninové a ovocné složky bez přidaných barviv a konzervantů).

Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

v sýrové hmotě - veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména konzervanty, barviva, želatina, škroby, stabilizátory, rostlinný tuk

Technologický postup

1. Standardizace mléka a sýření 2. Zpracování sýra na výrobníku 3. Míchání sýrového zrna se smetanou 4. Dávkování ochucující složky do hmoty nebo ochucující složky na dno obalů 5. Plnění do obalů

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě“ Syrové kravské mléko“;
  • sýrová hmota - bez přídatných látek.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Senzorické požadavky

Vzhled

  • Vzhled sýrové zrno obalené ve smetaně,
  • Barva: odpovídající přidané ochucující složce.

Vůně a chuť

čistá, jemně mléčně nakyslá, odpovídající přidané ochucující složce.

Konzistence

  • sýr: jemný, hrudkovitý.
  • smetana: tekutá, postupně houstnoucí přirozeným prokysáním.

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě