Extrudované sójové boby
Číslo cechovní normy
2019-10-14-0453
Zařazení dle legislativy
Krmiva
Zadavatel normy
Společnost
Spolek pro komodity a krmiva
Opletalova 4
Praha, 11000
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
minimálně 33% bílkovin (33% hrubého proteinu) z celkové hmotnosti výrobku,
minimálne 16% tuku (16% hrubého tuku a oleju) z celkové hmotnosti výrobku
Přípustné složky
aktivita ureázy do 0,4 mg N/g/min
Nepřípustné složky
obsah antinutričních látek – inhibitor trypsinu více než 5 mg na gram výrobku;
obsah vlhkosti vetší než 9% z celkové hmotnosti výrobku
maximální limity nežádoucích látek podle Narízení EP c. 2002/32/ES o nežádoucích látkách v krmivech v aktuálním znení
Technologický postup
Proces extruze zahrnuje drcení, zahřátí materiálu za zvýšeného tlaku a následné protlacování materiálu šterbinou s cílem dosáhnout mechanické a tepelné
úpravy materiálu.
Extrudovaná sója - vzniká procesem extruze (mletí, drcení, mechanické zpracování za pusobení vysoké teploty 120 - 130 °C).
Nadstandardní parametry
Obsahuje více než 33% bílkovin z celkové hmotnosti výrobku a více než 16% tuku z celkové hmotnosti výrobku.
Obsahuje výrazně snížený podíl antinutričních látek (inhibitor trypsinu) do 5 mg na gram výrobku
Obsah GMO nižší než 0,9% v případě deklarace bez GMO
Rozhodčí metody
Rozbor složení; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda podle Nařízení komise č. 152/2009 v aktuálním znění
Senzorické požadavky
Vzhled
tvar typický pro daný výrobek (obvykle forma drobných částí různé frakce
barva žlutá až tmavě žlutá
Vůně a chuť
typická sójová bez cizích příchutí a pachů
Konzistence
lehce mazlavá, středně měkká
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.