Cechovní normy

Extrudované sójové boby

Číslo cechovní normy

2019-10-14-0453

Zařazení dle legislativy

Krmiva

Zadavatel normy

Společnost

Spolek pro komodity a krmiva
Opletalova 4
Praha, 11000
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

minimálně 33% bílkovin (33% hrubého proteinu) z celkové hmotnosti výrobku, minimálne 16% tuku (16% hrubého tuku a oleju) z celkové hmotnosti výrobku

Přípustné složky

aktivita ureázy do 0,4 mg N/g/min

Nepřípustné složky

obsah antinutričních látek – inhibitor trypsinu více než 5 mg na gram výrobku; obsah vlhkosti vetší než 9% z celkové hmotnosti výrobku maximální limity nežádoucích látek podle Narízení EP c. 2002/32/ES o nežádoucích látkách v krmivech v aktuálním znení

Technologický postup

Proces extruze zahrnuje drcení, zahřátí materiálu za zvýšeného tlaku a následné protlacování materiálu šterbinou s cílem dosáhnout mechanické a tepelné úpravy materiálu. Extrudovaná sója - vzniká procesem extruze (mletí, drcení, mechanické zpracování za pusobení vysoké teploty 120 - 130 °C).

Nadstandardní parametry

Obsahuje více než 33% bílkovin z celkové hmotnosti výrobku a více než 16% tuku z celkové hmotnosti výrobku. Obsahuje výrazně snížený podíl antinutričních látek (inhibitor trypsinu) do 5 mg na gram výrobku Obsah GMO nižší než 0,9% v případě deklarace bez GMO

Rozhodčí metody

Rozbor složení; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda podle Nařízení komise č. 152/2009 v aktuálním znění

Senzorické požadavky

Vzhled

tvar typický pro daný výrobek (obvykle forma drobných částí různé frakce barva žlutá až tmavě žlutá

Vůně a chuť

typická sójová bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

lehce mazlavá, středně měkká

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě