Cechovní normy

Pšeničná mouka polohrubá

Číslo cechovní normy

2019-11-04-0457

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

pšenice potravinářská – minimální požadavky dle ČSN 461100-2

Přípustné složky

žádné

Nepřípustné složky

žádné

Technologický postup

  • Mlýnský výrobek získaný postupným mletím pšenice a tříděním podle velikosti částic a obsahu minerálních látek.
  • Zrno pšenice je před vlastním mletím čištěno na speciálních strojích, kde se odstraňují příměsi a nečistoty, zrno se kondicionuje a odstraňují se vrchní obalové části zrna.

Nadstandardní parametry

bez přídatných látek; Vlhkost nejvýše 15 %; Popel v sušině nejvíce 0,50 %; Mokrý lepek v sušině nejméně 24 %; Granulace: - propad sítem 366 µm nejméně 96,0 %; - propad sítem 162 µm nejvýše 75 %. Plísně max. 1 x 10 na druhou; Koliformní bakterie max. 1 x 10 na druhou; Dále podle Nařízení ES č. 2073/2005 v platném znění Salmonella – negativní/25g. Výživové hodnoty (průměrné): Bílkoviny 11 g/100g výrobku; Sacharidy 71 g/100g výrobku; - z toho cukry 3,0; Tuky 1.5 g/100 g ; - z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g/100g výrobku; Sůl ≤0,01 g/100g výrobku; Vláknina: 3,0 g/100g výrobku; Energetická hodnota: 1474 KJ/ 348 Kcal/100 g výrobku.   Obsahuje lepek. Neobsahuje jiné alergeny ani jejich stopy. Neobsahuje geneticky modifikované organismy.  

Rozhodčí metody

ČSN 56 0512-2 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 2: Vzorkování ČSN 56 05 12 Zkoušení mlýnských výrobků ze pšenice a žita. Část 3. Senzorické zkoušení ČSN 56 0512 – 4 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 4: Stanovení škůdců ČSN 56 0512-5 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 5: Stanovení zrnitosti ČSN ISO 56 0512 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 6. Stanovení očkovitosti ČSN 56 05 12 – 7 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 7. Stanovení vody ČSN 56 0512 – 8 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 8. Stanovení popela

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled a barva: jemný bílý prášek s nažloutlým odstínem.

Vůně a chuť

typická moučná vůně, bez nepříjemného pachu, typická moučná chuť, bez nahořklé, nakyslé nebo cizí pachuti

Konzistence

jemný prášek

Procesní stav

Schválený