Cechovní normy

Žitná mouka - žitná mouka chlebová

Číslo cechovní normy

2019-11-04-0461

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

žito

Přípustné složky

žádné

Nepřípustné složky

žádné

Technologický postup

Mlýnský výrobek získaný mletím žita a tříděný podle velikosti částic a obsahu minerálních látek.

Nadstandardní parametry

Vlhkost nejvýše 15 %;

Popel v sušině nejvíce 1,10 %;

Granulace: - propad sítem 257 µm nejméně 96,0 %; - propad sítem 206 µm nejméně 75 %;

Číslo poklesu nejméně 120 s ; - bez přídavných látek /např. kyseliny askorbové/.

Plísně max. 1 x 10na třetí Koliformní bakterie max. 1 x 10na druhou Dále podle Nařízení ES č. 2073/2005 v platném znění Salmonella – negativní/25g.

Bílkoviny 7,5 g/100g výrobku;

Sacharidy 68 g/100g výrobku; - z toho cukry 3,0 ;

Tuky 1,1 g/100 g ; - z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g/100g výrobku;

Sůl ≤0,01 g/100g výrobku;

Vláknina: 9,0 g/100g výrobku;

Energetická hodnota: 1396 kJ/ 330 kcal.

Obsahuje lepek. Neobsahuje jiné alergeny ani jejich stopy. Neobsahuje geneticky modifikované organismy    

Rozhodčí metody

ČSN 56 0512-2 Metody zkoušení mlýnských výrobků.

Část 2: Vzorkování ČSN 56 05 12 Zkoušení mlýnských výrobků ze pšenice a žita.

Část 3. Senzorické zkoušení ČSN 56 0512 – 4 Metody zkoušení mlýnských výrobků.

Část 4: Stanovení škůdců ČSN 56 0512-5 Metody zkoušení mlýnských výrobků.

Část 5: Stanovení zrnitosti ČSN ISO 56 0512 Metody zkoušení mlýnských výrobků.

Část 6. Stanovení očkovitosti ČSN 56 05 12 – 7 Metody zkoušení mlýnských výrobků.

Část 7. Stanovení vody ČSN 56 0512 – 8 Metody zkoušení mlýnských výrobků.

Část 8. Stanovení popela

Senzorické požadavky

Vzhled

šedobílá se zelenomodrým odstínem.

Vůně a chuť

typická moučná vůně, bez nepříjemného pachu, typická moučná chuť, bez nahořklé, nakyslé nebo cizí pachuti, bez přítomnosti škůdců v jakémkoliv stádiu.

Konzistence

jemný prášek.

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě