Žitná mouka - žitná mouka chlebová
Číslo cechovní normy
2019-11-04-0461
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
žito
Přípustné složky
žádné
Nepřípustné složky
žádné
Technologický postup
Mlýnský výrobek získaný mletím žita a tříděný podle velikosti částic a obsahu minerálních látek.
Nadstandardní parametry
Vlhkost nejvýše 15 %;
Popel v sušině nejvíce 1,10 %;
Granulace: - propad sítem 257 µm nejméně 96,0 %; - propad sítem 206 µm nejméně 75 %;
Číslo poklesu nejméně 120 s ; - bez přídavných látek /např. kyseliny askorbové/.
Plísně max. 1 x 10na třetí Koliformní bakterie max. 1 x 10na druhou Dále podle Nařízení ES č. 2073/2005 v platném znění Salmonella – negativní/25g.
Bílkoviny 7,5 g/100g výrobku;
Sacharidy 68 g/100g výrobku; - z toho cukry 3,0 ;
Tuky 1,1 g/100 g ; - z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g/100g výrobku;
Sůl ≤0,01 g/100g výrobku;
Vláknina: 9,0 g/100g výrobku;
Energetická hodnota: 1396 kJ/ 330 kcal.
Obsahuje lepek. Neobsahuje jiné alergeny ani jejich stopy. Neobsahuje geneticky modifikované organismy
Rozhodčí metody
ČSN 56 0512-2 Metody zkoušení mlýnských výrobků.
Část 2: Vzorkování ČSN 56 05 12 Zkoušení mlýnských výrobků ze pšenice a žita.
Část 3. Senzorické zkoušení ČSN 56 0512 – 4 Metody zkoušení mlýnských výrobků.
Část 4: Stanovení škůdců ČSN 56 0512-5 Metody zkoušení mlýnských výrobků.
Část 5: Stanovení zrnitosti ČSN ISO 56 0512 Metody zkoušení mlýnských výrobků.
Část 6. Stanovení očkovitosti ČSN 56 05 12 – 7 Metody zkoušení mlýnských výrobků.
Část 7. Stanovení vody ČSN 56 0512 – 8 Metody zkoušení mlýnských výrobků.
Část 8. Stanovení popela
Senzorické požadavky
Vzhled
šedobílá se zelenomodrým odstínem.
Vůně a chuť
typická moučná vůně, bez nepříjemného pachu, typická moučná chuť, bez nahořklé, nakyslé nebo cizí pachuti, bez přítomnosti škůdců v jakémkoliv stádiu.
Konzistence
jemný prášek.
Procesní stav
Schválený