Cechovní normy

Tuňáková pomazánka

Číslo cechovní normy

2020-01-31-0472

Zařazení dle legislativy

Lahůdkářské výrobky - Pomazánky, krémy

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

Maso tuňáka  podle uvedené specifikace dle  legislativy,  konzervovaného sterilací  min. 42%. 1. Druhy rodu Thunnus a) tuňák křídlatý (Thunnus alalunga); b) tuňák žlutoploutvý (Thunnus (neothunnus) albacares); c) tuňák obecný (Thunnus thynnus); d) tuňák velkooký (Thunnus (parathunnus) obesus); e) ostatní druhy rodu Thunnus. 2. Tuňák pruhovaný (Euthynnus (Katsuwonus) pelamis

Přípustné složky

  • máslo a/nebo majonéza  dle ČCN  min. 30 %;
  • čerstvý sýr (žervé, Lučina, jemný tvaroh, sýr Cottage)
  • okurka sterilovaná,;
  • cibule marinovaná (cibule, kvasný ocet lihový, jedlá sůl) nebo cibule čerstvá;
  • vařená vejce;
  • koření;
  • hořčice;
  • jogurt;
  • pažitka;
  • petrželová nať;
  • jedlá sůl;
  • další zelenina;
  • konzervanty u výrobků s dobou použitelnosti delší než 5 dní;
  • cukr.

Nepřípustné složky

  •  glutamát;
  •  barviva;
  • aromata;
  • sladidla s výjimkou cukru;
  • ztužené tuky.
Ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.

Technologický postup

Postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením.

Nadstandardní parametry

Bez přídavku glutamátu, bez přídavku barviv,aromat a sladidel, bez ztužených tuků. Minimální podíl kvalitní rybí suroviny  42 %. Z přírodních sladidel je povolen jen cukr. Jiná přírodní sladidla nebo sladidla nejsou povolena. Minimální obsah sušiny 35 %.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu rybího masa. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled: krémovitá pomazánka s identifikovatelnými drobnými kousky sterilovaného tuňáka a případně dalších  přípustných složek. Barva: po použitých surovinách,  krémová s hnědým odstínem  po rybím mase.

Vůně a chuť

Vůně: příjemná, po použitých surovinách, bez cizích pachů. Chuť: příjemná, slano-sladko-kyselá, po použitých surovinách.

Konzistence

Konzistence: Lehce roztíratelná pomazánka s identifikovatelnými drobnými kousky tuňáka a případně  dalších přípustných složek.

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.