Cechovní normy

Přírodní sýr poloměkký zrající pod mazem

Číslo cechovní normy

2020-06-12-0475

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury – směs mezofilních kultur a mazové kultury
  • syřidlo

Přípustné složky

  • chlorid vápenatý (pomocná látka),

Nepřípustné složky

veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách zejména konzervanty, dusičnany, bez přidaného kaseinu a kaseinátů.

Technologický postup

Standardizace mléka a sýření→ zpracování sýřeniny na výrobníku → napouštění sýrového zrna do forem → odkapání → solení → zrání za řízených podmínek+ aplikace mazové kultury na povrch sýra a obracení sýrů během zrání→ balení → expedice

Nadstandardní parametry

'- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko; - sýr neobsahuje žádné konzervanty, ani jiné přídatné látky.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534. Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: sýrově žlutá; barva povrchu: tmavší žlutá až narůžovělá.

Vůně a chuť

chuť mléčně nakyslá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem, příjemně slaná, jemně až výrazně pikantní, vůně: čistá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem.

Konzistence

jemná, pružná, měkká až výrazně měkká podle stupně zralosti

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě