Přírodní sýr poloměkký zrající pod mazem
Číslo cechovní normy
2020-06-12-0475
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko
- jedlá sůl
- mlékárenské kultury – směs mezofilních kultur a mazové kultury
- syřidlo
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka),
Nepřípustné složky
veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách zejména konzervanty, dusičnany, bez přidaného kaseinu a kaseinátů.
Technologický postup
Standardizace mléka a sýření→ zpracování sýřeniny na výrobníku → napouštění sýrového zrna do forem → odkapání → solení → zrání za řízených podmínek+ aplikace mazové kultury na povrch sýra a obracení sýrů během zrání→ balení → expedice
Nadstandardní parametry
'- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
- sýr neobsahuje žádné konzervanty, ani jiné přídatné látky.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: sýrově žlutá;
barva povrchu: tmavší žlutá až narůžovělá.
Vůně a chuť
chuť mléčně nakyslá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem, příjemně slaná, jemně až výrazně pikantní,
vůně: čistá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem.
Konzistence
jemná, pružná, měkká až výrazně měkká podle stupně zralosti
Procesní stav
Zrušený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné schválené výrobky.