Cechovní normy

Šunkový závitek v aspiku

Číslo cechovní normy

2015-10-21-0047

Zařazení dle legislativy

Lahůdkářské výrobky - Kusové zboží - aspiky (šunkové závitky v aspiku, vejce v aspiku, apod.)

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • šunka výběrové třídy jakosti nejméně 20 %
  • pařížský nebo bramborový salát podle ČCN
  • vejce vařené
  • okurka sterilovaná
  • paprika sterilovaná
  • aspik
    • voda
    • ocet
    • vepřová želatina
    • cukr
    • jedlá sůl
    • aroma
    • koření

Přípustné složky

  • jedlá sůl
  • koření
  • konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.

Nepřípustné složky

barviva, ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.

Technologický postup

postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením

Nadstandardní parametry

  1. šunka výběrové třídy jakosti nejméně 20 %
  2. kvalitní salát podle ČCN
  3. kvalita zpracování (tvar částic, konzistence)
  4. bez barviv
  5. bez přidaných sladidel s výjimkou cukru

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: šunkové závitky naplněné pařížským nebo bramborovým salátem, ozdobené krájeným vejcem, okurkou a kapií, zalité aspikem, barva: růžovo-červená šunka, čirý rosol,

Vůně a chuť

příjemná slano-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách, se znatelnou příjemnou masovou vůní šunky,

Konzistence

všechny součásti přiměřeně měkké, aspik křehký, v ústech rozplývavý.

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.