Šunkový závitek v aspiku
Číslo cechovní normy
2015-10-21-0047
Zařazení dle legislativy
Lahůdkářské výrobky - Kusové zboží - aspiky (šunkové závitky v aspiku, vejce v aspiku, apod.)
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- šunka výběrové třídy jakosti nejméně 20 %
- pařížský nebo bramborový salát podle ČCN
- vejce vařené
- okurka sterilovaná
- paprika sterilovaná
- aspik
- voda
- ocet
- vepřová želatina
- cukr
- jedlá sůl
- aroma
- koření
Přípustné složky
- jedlá sůl
- koření
- konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky
barviva, ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.
Technologický postup
postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením
Nadstandardní parametry
- šunka výběrové třídy jakosti nejméně 20 %
- kvalitní salát podle ČCN
- kvalita zpracování (tvar částic, konzistence)
- bez barviv
- bez přidaných sladidel s výjimkou cukru
Rozhodčí metody
Nejsou požadovány.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: šunkové závitky naplněné pařížským nebo bramborovým salátem, ozdobené krájeným vejcem, okurkou a kapií, zalité aspikem,
barva: růžovo-červená šunka, čirý rosol,
Vůně a chuť
příjemná slano-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách, se znatelnou příjemnou masovou vůní šunky,
Konzistence
všechny součásti přiměřeně měkké, aspik křehký, v ústech rozplývavý.
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.