Camping salát
Číslo cechovní normy
2015-10-09-0011
Zařazení dle legislativy
Lahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- salám podle ČCN Salám pro lahůdkářské výrobky nejméně 35 %,
- majonéza podle ČCN Salátová majonéza,
- cibule nejméně 9 %
- okurky sterilované,
- sterilovaná paprika,
- sterilované feferonky
Přípustné složky
- jedlá sůl,
- cukr,
- kvasný lihový ocet,
- pepř černý mletý,
- plnotučná hořčice pro lahůdkářské výrobky podle ČCN,
- rajčatový protlak,
- kečup,
- konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy
Nepřípustné složky
- barviva,
- sladidla s výjimkou cukru,
- ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.
Technologický postup
není specifikován; dán konkrétním výrobcem
Nadstandardní parametry
Kvalitní suroviny odpovídající ČCN, kvalita zpracování, bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru
Rozhodčí metody
Nejsou požadovány
Senzorické požadavky
Vzhled
salát obsahující plátky salámu a směs zeleniny, spojený oranžově zbarvenou majonézou.
barva: jednotlivé částice pod oranžově zbarvenou vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny
Vůně a chuť
příjemná slano-sladko-kyselá, ostře pikantní, znatelná příjemná uzená masová vůně po salámu, palčivá po směsi feferonek, cibule, hořčice a sterilované zeleniny.
Konzistence
všechny částice salátu přiměřeně měkké, spojené majonézou.
Procesní stav
Schválený