Salám trvanlivý tepelně opracovaný
Číslo cechovní normy
2016-08-08-0071
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - trvanlivé tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- vepřové maso, hovězí maso, maso jiných živočišných druhů (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace),
- obsah masa minimálně 125 g na 100 g hotového výrobku.
Přípustné složky
- voda;
- jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
- dusitanová sůl;
- cukry;
- koření;
- extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
- zelenina (ochucující složky);
- složky ve formě potravin (např. sýr);
- kouřové aroma;
- tekutý kouř;
- kulturní plísně a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti).
Nepřípustné složky
Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. salám se sýrem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. salám s ořechy).
Technologický postup
Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, sušení, balení
Technologický obal: Kouři prostupný obal
Nadstandardní parametry
- vysoký obsah masa - minimálně 125 g na 100 g výrobku;
- bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad;
- obsah tuku maximálně 50 % hmotnostních;
- aktivita vody 0,93.
Rozhodčí metody
Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled v nákroji a vypracování barva na řezu odpovídá použitým surovinám. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Řez je lesklý, směrem k okraji může být mírně tmavší. Nepřipouští se shluky tukových nebo libových zrn. Připouští se ojedinělé drobné, měkké kolagenní částice a drobné dutinky. Povrchový vzhled povrch je suchý, podélně mírně vrásčitý. Barva odpovídá použitým surovinám a použitému technologickému obalu, případně kulturní plísni.
Vůně a chuť
Chuť výrobek je přiměřeně slané a kořeněné chuti. Na skusu je hutný, bez patrných tuhých částí.
Vůně aromatická po uzení, případně po kulturní plísni.
Konzistence
tužší, soudržná
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.