Jogurt bílý zrající v obalu
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0100
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus v poměru 1:2 až 2:1), kde četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- sušené mléko
- zahuštěné mléko
- koncentráty mléčných bílkovin
- podmáslí a dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Nepřípustné složky
- škrob
- želatina
- zahušťující látky
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
- přidané konzervační látky
- barviva
- aromata
Technologický postup
- příprava mléčné ( smetanové ) směsi
- pasterace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek jogurtové kultury
- naplnění do obalu, ve kterém probíhá zrání
- fermentace v obalu v řízených podmínkách
- vychlazení
- skladování v chladu před expedicí
- kyselina mléčná: 0,85 - 1,20 %,
- acetaldehyd: 10-16 mg/kg,
- biacetyl: 1-2 mg/kg.
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě "Syrové kravské mléko"
- jogurt nesmí obsahovat: škrob, želatinu, zahušťující látky,
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou - nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky,
- četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Rozhodčí metody
- Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C
- Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,
Vůně a chuť
chuť příjemně nakyslá, jogurtová,
čistá vůně po použité kultuře
Konzistence
lámavá, lom lasturovitý, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Procesní stav
Zrušený