Syrové kravské mléko - prodej z mlékomatu
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0127
Číslo výrobku
2016-03-18-0127/1880
Charakteristika výrobku
Čerstvě nadojené syrové kravské mléko v mlékomatu. ZOD Kolný jeden mlékomat vlastní a jeden mlékomat má v trvalém pronájmu od ZS Dynín, a.s. Mléko, které se v mlékomatech prodává pochází výhradně z produkce ZOD Kolný.
Společnost
Zemědělské služby Dynín, a.s.
Dynín 92
Dynín, 37364
Česká republika
Definice balení
Balení
Typ: plastové nebo skleněné lahve, velikost: 1 l
Způsob distribuce výrobku
mlékomaty
Složení
kravské mléko
100 %
Alergeny
7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem,
vzhled: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot.
Vůně a chuť
čistě mléčná bez jiných příchutí a pachů.
Konzistence
homogenní, stejnorodá.
Nadstandardní parametry
• Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce;
• Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 50 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce;
• bílkoviny nejméně 32 g/l;
• mléčný tuk nejméně 35 g/l.
Technologický postup
Mléko čisté, neporušené, z jedné nebo více důjí, ne starší jak 24 hod od nadojení
Z mléka nesmí být před ošetřením v mlékárně nic odebráno a nic přidáno. Znamená to tedy například zákaz používání separátorů v prvovýrobě.
Mléko nesmí obsahovat inhibiční látky, (např. rezidua antibiotik požívaných při léčbě dojnic) v množstvích přesahujících maximální povolené reziduální limity, a to ani v případě odběru individuálního vzorku od dojnice.
Teplota mléka připraveného k dodávce do mlékárny musí být 4 – 8 °C.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Tuk: 3,6 – 4,2 %;
Bílkoviny: 3,3 – 3,6 %;
Laktóza: 4,7 – 5 %;
Počet somatických buněk: do 280 000 v 1 ml;
pH: 6,5 – 6,7.
Procesní stav
Zrušený