Syrové kravské mléko
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0127
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - mléko - mléko tekuté
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
(kravské) mléko 100%
Přípustné složky
Nejsou
Nepřípustné složky
nejsou
Technologický postup
Získávání a úchova mléka před dodávkou:
- Mléko čisté, neporušené, z jedné nebo více důjí, ne starší jak 45 hod od nadojení
- Z mléka nesmí být před ošetřením v mlékárně nic odebráno a nic přidáno. Znamená to tedy například zákaz používání separátorů v prvovýrobě.
- Mléko nesmí obsahovat inhibiční látky, (např. rezidua antibiotik požívaných při léčbě dojnic) v množstvích přesahujících maximální povolené reziduální limity, a to ani v případě odběru individuálního vzorku od dojnice.
- Teplota mléka připraveného k dodávce do mlékárny musí být 4 – 8 °C.
Nadstandardní parametry
Dle výsledků akreditovaných laboratoří kontroly jakosti mléka smí být:
- Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce
- Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 50 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce
Obsah nutričně významných složek (vážený průměr při nejméně 4 vzorcích za měsíc):
- bílkoviny nejméně 32g/l
- mléčný tuk nejméně 35g/l
Rozhodčí metody
Referenční metoda pro stanovení obsahu tuku ČSN EN ISO 1211 (gravimetrická metoda), ČSN ISO 488 butyrometricky dle Gerbera. Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků ČSN 57 0530 sušinu, tukuprostou sušinu a obsah bílkov případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem, vzhled: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot
Vůně a chuť
čistě mléčná bez jiných příchutí a pachů
Konzistence
stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot
Procesní stav
Schválený