Výrobky

Syrové kravské mléko

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2016-03-18-0127

Číslo výrobku

2016-03-18-0127/0789

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - mléko - mléko tekuté

Charakteristika výrobku

Čerstvě nadojené syrové kravské mléko v mlékomatu a stáčené do lahví. Mléko, které se prodává pochází výhradně z produkce ZD Velké Svatoňovice. Prodej do přinesených plastových nebo skleněných lahví a nádob, velikost balení 1 až 5 l. 

Společnost

Zemědělské družstvo Velké Svatoňovice
59
Velké Svatoňovice , 54235

Definice balení

Balení

Typ: Plastové nebo skleněné lahve, velikost: 1 l

Způsob distribuce výrobku

mlékomat, stáčení do lahví

Složení

kravské mléko

100 %

Alergeny

7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)

Senzorické požadavky

Vzhled

Barva:  bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem

Vůně a chuť

čistě mléčná bez jiných příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot

Nadstandardní parametry

Dle výsledků akreditovaných laboratoří kontroly jakosti mléka smí být:

  • Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce;
  • Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 70 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce;
  • Obsah nutričně významných složek (vážený průměr při nejméně 4 vzorcích za měsíc): bílkoviny nejméně 33g/l mléčný tuk nejméně 37g/l

Technologický postup

Získávání a úchova mléka před dodávkou:

  • Mléko čisté, neporušené, z jedné nebo více nádojí, ne starší jak 45 hod od nadojení;
  • Z mléka nesmí být před ošetřením v mlékárně nic odebráno a nic přidáno. Znamená to tedy například zákaz používání separátorů v prvovýrobě;
  • Mléko nesmí obsahovat inhibiční látky, (např. rezidua antibiotik požívaných při léčbě dojnic) v množstvích přesahujících maximální povolené reziduální limity, a to ani v případě odběru individuálního vzorku od dojnice.
  • Teplota mléka připraveného k dodávce do mlékárny musí být 4 – 8 °C.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Tuk: 3,7 – 4,2 %; Bílkoviny: 3,3 – 3,6 %

Uživatel

Schváleno

8.9.2023 11:44:27

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Zrušený