Výrobky

Syrové kravské mléko

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2016-03-18-0127

Číslo výrobku

2016-03-18-0127/2263

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - mléko - mléko tekuté

Charakteristika výrobku

Čestvě nadojené syrové chlazené kravské mléko v mlékomatu. ZD Březina nad Jizerou, družstvo vlastní 2 mlékomaty. Mléko, které se v mlékomatu prodává, pochází výhradně z produkce ZD Březina nad Jizerou, družstvo.

Společnost

ZD Březina nad Jizerou, družstvo
Březina 41
Březina, 29411
Česká republika

Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
Podolí, 294 13 Mnichovo Hradiště

Definice balení

Balení

Typ: Plastové nebo skleněné lahve, velikost: 1 l

Způsob distribuce výrobku

mlékomaty

Složení

kravské mléko

100 %

Alergeny

7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)

Energetická hodnota výrobku

274 kJ / 100g

Základní výživové hodnoty

Tuky

4,1 g/100g

Z toho nasycené mastné kyseliny

2,3 g/100g

Sacharidy

4,7 g/100g

Z toho cukry

4,7 g/100g

Bílkoviny

3,6 g/100g

Sůl

0,1 g/100g

Senzorické požadavky

Vzhled

Barva: bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem Vzhled: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot

Vůně a chuť

čistě mléčná, bez jiných příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot

Nadstandardní parametry

Nadstandardní parametry • Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce; • Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 40 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce; • bílkoviny nejméně 36 g/l; • mléčný tuk nejméně 41 g/l.

Technologický postup

Mléko vzniká podojením dojnic holštýnského a jersey plemene v modení automatické robotické dojírně s okamžitou kontrolou kvality mléka. Následuje rychlé ochlazení na 4 °C a převoz v nerezových 200 litrových tancích do mlékomatů. Zde je mléko uchováváno při teplotě 4 - 6 °C prodáváno nejdéle do 48 h po nadojení. Mlékomat vydává mléko do skleněných nebo plastových lahví o objemu 1 nebo 0,5 litru.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Nadstandardní parametry

• Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce;

• Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 40 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce;

• bílkoviny nejméně 36 g/l;

• mléčný tuk nejméně 41 g/l.

Uživatel

Schváleno

25.2.2025 12:27:36

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Historie

Syrové kravské mléko (26.7.2020 14:18:21)