Syrové kravské mléko
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0127
Číslo výrobku
2016-03-18-0127/2263
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - mléko - mléko tekuté
Charakteristika výrobku
Čestvě nadojené syrové chlazené kravské mléko v mlékomatu. ZD Březina nad Jizerou, družstvo vlastní 2 mlékomaty. Mléko, které se v mlékomatu prodává, pochází výhradně z produkce ZD Březina nad Jizerou, družstvo.
Společnost
ZD Březina nad Jizerou, družstvo
Březina 41
Březina, 29411
Česká republika
Adresa provozovny, kde je potravina vyráběna
Podolí, 294 13 Mnichovo Hradiště
Definice balení
Balení
Typ: Plastové nebo skleněné lahve, velikost: 1 l
Způsob distribuce výrobku
mlékomaty
Složení
kravské mléko
100 %
Alergeny
7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Energetická hodnota výrobku
274 kJ / 100g
Základní výživové hodnoty
Tuky
4,1 g/100g
Z toho nasycené mastné kyseliny
2,3 g/100g
Sacharidy
4,7 g/100g
Z toho cukry
4,7 g/100g
Bílkoviny
3,6 g/100g
Sůl
0,1 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled
Barva: bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem Vzhled: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot
Vůně a chuť
čistě mléčná, bez jiných příchutí a pachů
Konzistence
stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot
Nadstandardní parametry
Nadstandardní parametry • Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce; • Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 40 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce; • bílkoviny nejméně 36 g/l; • mléčný tuk nejméně 41 g/l.
Technologický postup
Mléko vzniká podojením dojnic holštýnského a jersey plemene v modení automatické robotické dojírně s okamžitou kontrolou kvality mléka. Následuje rychlé ochlazení na 4 °C a převoz v nerezových 200 litrových tancích do mlékomatů. Zde je mléko uchováváno při teplotě 4 - 6 °C prodáváno nejdéle do 48 h po nadojení. Mlékomat vydává mléko do skleněných nebo plastových lahví o objemu 1 nebo 0,5 litru.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Nadstandardní parametry
• Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce;
• Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 40 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce;
• bílkoviny nejméně 36 g/l;
• mléčný tuk nejméně 41 g/l.
Uživatel
Schváleno
25.2.2025 12:27:36
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený