Výrobky

Syrové kravské mléko

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2016-03-18-0127

Číslo výrobku

2016-03-18-0127/2249

Charakteristika výrobku

Syrové kravské mléko, tepelně neošetřené; obsah vody - 87,5 %; obsah sušiny - 12,5 %; bílkoviny nejméně 32 g/l; mléčný tuk 3,6 – 4,2 %; mléčný cukr / laktóza /, popeloviny, vitamíny.

Společnost

ZOD Borovany
Vodárenská 97
Borovany, 373 12
Česká republika

Definice balení

Balení

Typ: odběr spotřebiteli z mlékomatu, velikost: 1 l

Způsob distribuce výrobku

mlékomaty

Složení

kravské mléko

100 %

Alergeny

7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)

Senzorické požadavky

Vzhled

Barva: bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem Vzhled: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot

Vůně a chuť

čistě mléčná, bez jiných příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot

Nadstandardní parametry

Dle výsledků akreditovaných laboratoří kontroly jakosti mléka smí být:
  • Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce;
  • Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 50 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce;
  • Obsah nutričně významných složek (vážený průměr při nejméně 4 vzorcích za měsíc): bílkoviny nejméně 32g/l mléčný tuk nejméně 35g/l

Technologický postup

Získávání a úchova mléka před dodávkou:
  • Mléko čisté, neporušené, z jedné nebo více nádojí, ne starší jak 45 hod od nadojení;
  • Z mléka nesmí být před ošetřením v mlékárně nic odebráno a nic přidáno. Znamená to tedy například zákaz používání separátorů v prvovýrobě;
  • Mléko nesmí obsahovat inhibiční látky, (např. rezidua antibiotik požívaných při léčbě dojnic) v množstvích přesahujících maximální povolené reziduální limity, a to ani v případě odběru individuálního vzorku od dojnice.
  • Teplota mléka připraveného k dodávce do mlékárny musí být 4 – 8 °C.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Tuk: 3,6-4,2% Bílkoviny: 3,3-3,6% Laktóza: 4,7-5%

Procesní stav

Schválený