Syrové kravské mléko
Cechovní norma
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0127
Číslo výrobku
2016-03-18-0127/2249
Charakteristika výrobku
Syrové kravské mléko, tepelně neošetřené;
obsah vody - 87,5 %;
obsah sušiny - 12,5 %;
bílkoviny nejméně 32 g/l;
mléčný tuk 3,6 – 4,2 %;
mléčný cukr / laktóza /, popeloviny, vitamíny.
Společnost
ZOD Borovany
Vodárenská 97
Borovany, 373 12
Česká republika
Definice balení
Balení
Typ: odběr spotřebiteli z mlékomatu, velikost: 1 l
Způsob distribuce výrobku
mlékomaty
Složení
kravské mléko
100 %
Alergeny
7 - Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Senzorické požadavky
Vzhled
Barva: bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem
Vzhled: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot
Vůně a chuť
čistě mléčná, bez jiných příchutí a pachů
Konzistence
stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot
Nadstandardní parametry
Dle výsledků akreditovaných laboratoří kontroly jakosti mléka smí být:
- Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce;
- Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 50 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce;
- Obsah nutričně významných složek (vážený průměr při nejméně 4 vzorcích za měsíc): bílkoviny nejméně 32g/l mléčný tuk nejméně 35g/l
Technologický postup
Získávání a úchova mléka před dodávkou:
- Mléko čisté, neporušené, z jedné nebo více nádojí, ne starší jak 45 hod od nadojení;
- Z mléka nesmí být před ošetřením v mlékárně nic odebráno a nic přidáno. Znamená to tedy například zákaz používání separátorů v prvovýrobě;
- Mléko nesmí obsahovat inhibiční látky, (např. rezidua antibiotik požívaných při léčbě dojnic) v množstvích přesahujících maximální povolené reziduální limity, a to ani v případě odběru individuálního vzorku od dojnice.
- Teplota mléka připraveného k dodávce do mlékárny musí být 4 – 8 °C.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Tuk: 3,6-4,2%
Bílkoviny: 3,3-3,6%
Laktóza: 4,7-5%
Procesní stav
Schválený